CCOO insta ajuntaments i consells comarcals a rescindir contractes amb A.J. Ruz

A més convoquen una vaga de 24 hores al sector de neteja i recollida de residus

CCOO demana a ajuntaments i consells comarcals que rescindeixin els contractes amb A.J. Ruz perquè asseguren que l'empresa de recollida de residus de Sils "no respecta la legalitat". El secretari general, Bartomeu Compte, ha afirmat que la Inspecció de Treball ja ha detectat "les primeres irregularitats" i ha sancionat l'empresa.

Per això, demana a la cinquantena de municipis que tenen algun servei contractat amb A.J. Ruz, que deixin d'avalar una "empresa pirata" que no respecta els drets dels treballadors. Els treballadors porten 45 dies en vaga sense que es desencallin les negociacions. Dimarts vinent, tot el sector de recollida de residus urbans de la demarcació està cridat a 24 hores de vaga.

El conflicte entre la plantilla i la direcció de l'empresa A.J. Ruz de Sils continua totalment enrocat. Des que es van trencar les negociacions, treballadors i empresa no s'han tornat a asseure a parlar i la situació ha anat a pitjor.


Des del sindicat denuncien que l'empresa, que es dedica a la recollida de residus, no compleix amb les normatives laborals ni mediambientals. El secretari general del sindicat a Girona, Bartomeu Compte, ha assegurat que no és únicament una denúncia que fan els treballadors, sinó que la Inspecció de Treball ja ha detectat una primera irregularitat. "Ens consta que des del 25 de novembre hi ha una sanció ferma contra l'empresa per no tenir control sobre les hores", ha afirmat Compte que afegeix que això s'ha traduït durant anys en jornades de treball maratonianes i sense còmput d'hores extra.

Amb aquesta sanció a la mà, el sindicat espera convèncer els ajuntaments i els consells comarcals de la demarcació que tenen algun tracte amb A.J. Ruz perquè rescindeixi el contracte i forci l'empresa a "respectar els drets dels treballadors". "El que demanem és tan bàsic com que respectin la legalitat", ha afirmat Compte.

El secretari general de la Federació de Serveis Privats de CCOO Girona, Pau Gálvez, ha explicat que, entre consells comarcals i ajuntaments, A.J. Ruz dóna serveis de neteja, recollida de residus i deixalleria a una cinquantena de municipis, sobretot de les comarques del Gironès i la Selva. Gálvez ha recordat que els treballadors porten 45 dies en vaga indefinida i que, mentrestant, han anat detectant irregularitats i denunciant-les a la Inspecció de Treball. "És la primera sanció però no serà l'última, almenys hem interposat deu denúncies", ha explicat.

En aquests moments, CCOO creu que és pràcticament impossible un acostament a curt termini amb A.J. Ruz. Segons Compte, el problema de fons és que el sector de la recollida de residus urbans no té cap conveni col·lectiu que els empari. Per això, en solidaritat amb la plantilla de l'empresa de Sils i per reclamar un marc legal que posi fi "als abusos" per part de les empreses de neteja, han convocat una vaga de 24 hores al sector de regs i clavegueram, neteja viària i recollida, tractament i eliminació de residus.

Serà el pròxim dimarts i CCOO espera un seguiment "massiu". El mateix dia, a les sis de la tarda, han convocat una manifestació que sortirà de la plaça Independència de Girona.