Els hotels de muntanya gironins esperen ocupacions del 70% durant el Pont de la Puríssima

El temps i l'obertura de les pistes d'esquí serà un factor determinant

Els hotels de muntanya de la Garrotxa, el Ripollès i la Cerdanya esperen ocupacions a l'entorn del 70% per a la Puríssima. Tradicionalment, aquesta festivitat dóna el tret de sortida a la temporada d'esquí.

Aquest any, però, hi ha poca neu i, per tant, serà determinant el temps i l'estat de les pistes per atraure reserves d'última hora. A la Costa Brava només estan oberts el 35% dels establiments, i l'ocupació es calcula a l'entorn del 55% a l'Alt Empordà, 65% al Baix Empordà i 72% a la Selva.

Les previsions de la Federació d'Hostaleria de Girona són similars a les de l'any passat. On sí s'espera un repunt és en el turisme rural, que calcula omplir més del 90% de les cases a Ripollès i Cerdanya.

Per a la Puríssima les ocupacions més importants es registren habitualment a les comarques de l'interior de Girona. El fet que, tradicionalment, les pistes d'esquí arrenquin temporada coincidint amb el pont i que molts hotels de la costa tanquen a l'hivern (només el 35% estan oberts) fa que el gruix dels visitants opti per la muntanya.

Segons dades de la Federació d'Hostaleria de Girona -que compta amb 1.600 empreses-, els pocs hotels que estan oberts a la costa tindran ocupacions superiors al 50%. Concretament, pel que fa a la zona de l'Alt Empordà la previsió d'ocupació és del 55%, a la Costa Brava Centre del 65% i a la Selva Marítima del 72%. A la ciutat de Girona, les previsions situen els nivells d'ocupació a l'entorn del 50%.

Aquestes dades contrasten amb el registre de reserves que té l'associació Costa Brava Centre Hotels. El seu gerent, Martí Sabrià, assegura que aquest "serà un cap de setmana fluix" perquè els visitants acostumen a escollir la muntanya i perquè no es preveu bon temps. Per això, calcula que els hotels que estan oberts no arribaran a omplir ni la meitat de les habitacions. Aquesta associació també gestiona una vintena d'hotels familiars a l'interior -sota la marca Blau Verd Hotels- i, en aquests establiments, les ocupacions podrien arribar al 70% en els millors dels casos. 

Les millors xifres, a la muntanya

Els establiments de muntanya són els que esperen més visitants durant el cap de setmana llarg de la Puríssima. Segons les dades de la Federació d'Hostaleria de Girona, els millors registres s'esperen al Ripollès (78%), seguit de la Garrotxa (70%) i la Cerdanya (61%).

La cap de comunicació de la federació, Marina Figueres, ha explicat que aquestes previsions es poden modificar a l'alça si el temps acompanya i si les pistes d'esquí obren i ho fan en bones condicions. Fins ara, només Vallter 2000, al Ripollès, ha anunciat que obrirà portes divendres 5 de desembre, amb quatre remuntadors i quatre pistes disponibles. La resta d'estacions gironines estan pendents del temps i de si poden fer més neu artificial abans d'anunciar l'obertura. Segons Figueras, les dades estan en la línia de les previsions que els hotelers tenien fa ara un any. 

El perfil del visitant

La majoria de reserves són per a dues nits i el dia que més entrades es preveuen és el dissabte 6 de desembre. El preu de les habitacions dobles -amb esmorzar- oscil·larà entre els 80 i 85 euros per persona i nit. 

Segons informa la federació, el perfil majoritari del visitant és el de proximitat. Principalment parelles i famílies procedents de Barcelona i l'àrea metropolitana. També s'espera que a les comarques de muntanya s'hi desplacin gironins que viuen a d'altres punts de la demarcació, tot i que no tots acaben fent nit a fora de casa. 

Lleuger repunt al turisme de casa rural

L'Associació Turisme Rural de Girona preveu unes xifres d'ocupació per sobre d'anys anteriors. Així doncs, segons les dades recollides entre els seus associats, les cases rurals que no estan situades al Pirineu tindran una ocupació del 80%. Un tant per cent que pot augmentar tot i estar a les portes del pont ja que confien en què arribin encara reserves d'última hora. 

Als establiments de muntanya, les reserves són encara una mica més altes. Segons l'associació, a la Cerdanya es pot arribar al 95% d'ocupació i al Ripollès es situaria a l'entorn del 90%. Des de l'Associació Turisme Rural de Girona destaquen que el client és bàsicament català, especialment de Barcelona i de l'àrea metropolitana. A més, també remarquen que el preu continua essent el principal obstacle per reservar i que el client acostuma a demanar ofertes i preus reduïts. A més, de les tres nits que té el pont, la majoria de reserves són només per a dues nits.