El besaluenc Alexandre Juanola rep la medalla al treball President Macià 2014

En destaca la seva tasca en el sector del transport

El president de la Generalitat, Artur Mas, va lliurar dilluns les medalles i plaques al treball President Macià 2014 a dotze persones i quatre empreses i entitats amb seu a Catalunya.

Els guardons, que es van crear l'any 1938 i estan oberts a qualsevol persona o entitat, reconeixen treballadors i empreses pels seus mèrits laborals i per la seva contribució a l'impuls de l'economia catalana. Durant la cerimònia de lliurament, Mas va destacar que els premis al treball President Macià combinen "les ganes de treballar" amb la "voluntat d'autogovern" dels catalans. El president Mas va agraïr "la presència i l'exemple" dels guardonats, que són "una guia per la resta de gent".

Mas va recordar que les distincions es remunten a l'any 1938, una època encara "més complicada" que l'actual. El president va lloar que els guardons són una combinació entre el món del treball i el president de la Generalitat republicana, Francesc Macià, una figura que "encarna" la voluntat dels catalans de governar-se ells mateixos. Mas va recordar que Macià va saber "mobilitzar" els catalans amb aquest objectiu i apuntava que el líder republicà és "recordat" per això.


Pel que fa al terreny laboral, el president va lamentar que actualment és un període difícil pel que fa a l'atur, però va destacar que les dades d'ocupació semblen "remuntar" en els darrers mesos. Tanmateix, Mas va indicar que encara hi ha molta gent sense feina o amb ocupacions molt precàries, fet que va considerar "una realitat dura i colpidora". El president va assenyalar que l'autogovern o l'estat té per objectiu millorar la qualitat de vida dels ciutadans i crear una societat més igualitària.

"La catalana és una societat desperta, que ha demostrat ganes de treballar. Una societat innovadora, que va encapçalar la revolució industrial al conjunt de l'Estat", va manifestar. El president Mas va agrair "la presència i l'exemple" dels guardonats, que són "una guia per altra gent". "Com més distincions acumula una persona, entitat o empresa, més exemple ha de donar perquè més es converteix en una guia per la resta de la societat. Aquest premi ha de ser un estímul a la responsabilitat, perquè sou un mirall per la societat", va concloure.

Un projecte de país "amb adversaris poderosos"

En el pla polític, Mas va considerar que "el país respira una il·lusió i un compromís que feia temps que no es veia. Això afecta persones d'origen català i altres que s'hi han fet en les darreres dècades". El President va destacar que "aquest és un poble barrejat", com mostra el fet que alguns dels que han estat guardonats han nascut fora de Catalunya. "Però el que aquí es valora és el treball i com s'uneix la gent per un projecte de futur", va sentenciar.

Davant d'aquest projecte en comú, Mas va advertir que "tenim adversaris poderosos que actuen sense miraments, però davant hi ha una gran part del poble de Catalunya que treballa en un projecte de futur". El president va reconèixer que "no sabem amb precisió com s'arriba a l'estació final de trajecte, però hi ha un tren en marxa i cal que hi pugi el major nombre de gent possible". Mas va respondre així a una de les guardonades, Roser Trepat, que durant la seva intervenció va assegurar que està "al costat del president per fer el que calgui pel nostre país"

Premis al treball president Macià 2014

Els guardons són un reconeixement als treballadors i empreses que s'han distingit per la seva dedicació, constància i esperit d'iniciativa en el treball, i a les empreses i entitats que han adoptat millores i iniciatives de progrés en l'ordre laboral. L'acte va tinir lloc al Palau de la Generalitat i va començar amb la lectura del decret de concessió dels guardons, a càrrec del secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio.

Enguany, el Govern ha acordat atorgar la Medalla al treball President Macià al professional del sector del cava, Jaume Armengol, el comerciant Enric Barceló; l'arquitecte Jordi Bonet Armengol; l'inspector de treball Xavier Crespan (pòstum); el sindicalista Manuel Gallardo; l'empresari Salvador Alapont; el professional del sector del transport Alexandre Juanola; l'emprenedor del camp de les arts gràfiques Joan Llurba; la docent vinculada al món de la música Roser Trepat; l'hoteler Rafael Domènech; la sindicalista i política Teresa Fortuny; i l'agricultor i polític Agustí Castells.

El Govern també ha concedit les Plaques al treball President Macià a la Fundació Catalana Síndrome de Down (Barcelona), en la categoria d'igualtat d'oportunitats en el treball i conciliació de la vida personal, laboral i familiar; l'empresa automobilística SEAT per la seva escola d'aprenents (Barcelona), en la categoria de Responsabilitat Social Empresarial; Cadí Cooperativa (La Seu d'Urgell) en la categoria de Foment de la creació d'empreses i de l'ocupació de qualitat; i Planafil (Casserres), també en la categoria de Foment de la creació d'empreses i de l'ocupació de qualitat.