La teleassistència rep 48.600 trucades d'usuaris del Pla de l'Estany i la Garrotxa aquest any

Es posa en marxa la primera unitat mòbil d'atenció domiciliària a aquesta zona

El Servei Local de Teleassistència de la Diputació de Girona ha incorporat una nova unitat mòbil d'atenció domiciliària que per primer cop donarà servei als usuaris de la Garrotxa i el Pla de l'Estany.

Està formada per un professional sociosanitari que viatja amb un cotxe 4x4 per poder-se desplaçar quan se'l requereixi per una atenció sanitària, emergència social o per resoldre incidències tècniques i accidents domèstics a les llars de la gent gra. Aquesta nova unitat s'afegeix a les altres tres que ja hi ha a la demarcació. Durant aquest 2014, s'han atès 48.600 trucades i s'han fet 2.270 visites domiciliàries i 1.150 emergències a la Garrotxa i el Pla de l'Estany.

La unitat, que està equipada amb tot el material necessari per fer front a diferents situacions donarà cobertura als 1.704 usuaris del Pla de l'Estany i la Garrotxa. El nou servei és operatiu els 365 dies de l'any, de dilluns a divendres de 8 a 20 h, i els dissabtes i diumenges de 10 a 20 h. D'aquesta manera, complementa els serveis que ja presta el Centre d'Atenció, amb el desplaçament al domicili d''aquelles persones que ho necessiten.

La unitat mòbil inclou un professional sociosanitari que viatja amb un cotxe 4x4 per poder-se desplaçar quan se'l requereixi per una atenció sanitària, emergència social o per resoldre incidències tècniques i accidents domèstics a les llars de la gent gra.

El perfil de l'usuari del servei a la Garrotxa i el Pla de l'Estany és el d'una dona de més de 80 anys, que viu sola i que té una autonomia mitjana. De fet, 6 de cada 10 usuaris viuen sols a les seves llars. La Diputació de Girona actualment atén prop de 6.000 persones de les poblacions gironines. Pel que fa a la Garrotxa i el Pla de l'Estany, aquest 2014 s'han gestionat des del centre d'atenció un total de 48.600 trucades; s'han fet 2.270 visites domiciliàries i 1.150 emergències.

Quatre unitats mòbils a la demarcació

Aquesta és la quarta unitat mòbil del Servei Local de Teleassistència que es posa en marxa a la demarcació de Girona. Durant el 2013, van entrar en servei les unitats mòbils de l'Alt Empordà i del Gironès - la Selva, que consten de dos cotxes, i aquest estiu ha entrat en servei una altra unitat al Baix Empordà.

Totes quatre unitats funcionen amb un sistema d'intervenció dinàmica, és a dir, poden donar resposta a les urgències generades a qualsevol població de les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Pla de l'Estany i la Garrotxa.

Les funcions principals de les unitats mòbils són atendre les emergències sanitàries i socials dels usuaris en aquelles situacions en què no cal la intervenció dels serveis públics d'urgències (ambulància, policia, bombers), tot i que també hi poden donar suport. Així mateix, s'encarreguen de fer seguiments domiciliaris d'aquelles persones que tenen necessitats derivades de problemes de salut o situacions de soledat per vetllar pel seu benestar. El servei també dóna suport als usuaris que el necessitin i actua davant de situacions extraordinàries, com poden ser incendis, esfondraments o problemes pels efectes meteorològics adversos.