Quatre demandes contra la UdG per oferir un grau del qual no pot expedir-ne el títol

Els estudiants van cursar Enginyeria d'Edificació

La Universitat de Girona (UdG) ha rebut quatre demandes per la via contenciosa administrativa per haver ofert durant tres cursos un grau d'enginyeria d'edificació del qual tot no ha pogut expedir el títol.

La polèmica es remunta al 2009 i afecta professionals que tenint la diplomatura d'arquitectura tècnica van decidir cursar l'anomenada "retitulació". Amb un curs, aquests professionals aconseguien el grau com a enginyers, que els obria portes a Europa.

El problema és que després una sentència va declarar nul·la la titulació i ara es troben amb què no poden rebre el títol que van pagar i cursar. Els afectats critiquen que la UdG s'hagi negat a agrupar tots els expedients i els hagi obligat a recórrer per tongades al jutjat.

Un cop esgotada la via administrativa, els estudiants s'han vist "forçats" a denunciar la universitat perquè no veuen cap sortida al problema. L'advocada del grup d'estudiants, Cristina Simon, ha reiterat que el seu objectiu continua essent trobar una solució excepcional per als afectats i no haver d'acabar als tribunals. Segons ha assegurat, però, la universitat no respon a les peticions dels estudiants i no col·labora a trobar una sortida.

La majoria d'aquests professionals van decidir retitular-se per obrir-se sortides professionals a nivell europeu. Segons dades de la Universitat de Girona, el curs 2009-2010 es van retitular 83 persones com a enginyers d'edificació, el curs 2010-2011 en van ser 74 i el curs 2011-2012 52.

Però alguns col·legis d'enginyers no van veure amb bons ulls que els aparelladors passessin a ser enginyers i van impugnar la titulació, primer al Suprem i fins a obtenir sentència ferma al Constitucional que declarava nul el títol. Algunes universitats de l'Estat ja tenien el nom del grau consolidat i continuen impartint els estudis sota aquest nom però les que encara no havien culminat el procés d'homologació -la UdG entre elles- es van trobar amb estudiants amb un resguard que deia que tenien el grau d'enginyers d'edificació però no els podien donar aquest títol oficial.

Per això, els afectats van decidir recórrer al Jutjat contenciós administratiu de Girona per demanar dues coses: la primera que es doni la titulació als alumnes que van cursar enginyeria d'edificació abans que sortís la sentència que declarava nul el títol i en segon lloc, de forma subsidiària, que els indemnitzin pels perjudicis causats. Segons ha detallat Simon, l'única resposta que han rebut sempre des de la UdG és "el silenci administratiu" i, fins i tot, han denegat agrupar tots els expedients dels afectats en un de sol.

"Això ens ha obligat a anar presentant demandes per separat, quan el més fàcil hagués estat fer una demanda conjunta", ha afirmat Simon. La primera la van presentar el juny, la segona el mes de setembre, la tercera a l'octubre i la quarta l'estan acabant de preparar. A partir d'aquí, el jutjat ha demanat els expedients a la UdG i, quan estigui, podran formalitzar i interposar el recurs.

L'excepció que ho arreglaria 

Simon ha afirmat que els estudiants proposen que el ministeri obri de forma transitòria i excepcional el registre d'universitats, centres i títols i expedeixi el títol als alumnes que havien cursat els estudis abans de la sentència del 2011. Si això es fa, frenarien la via judicial. "Lamentablement, creiem que hi està més interessat el mateix ministeri que la Universitat de Girona", ha conclòs la lletrada.