L'Hospital Josep Trueta obre una unitat de malalties orbitàries en el servei d'oftalmologia

El centre incorpora tècniques quirúrgiques que fins ara només es podien fer a l'Hospital de la Vall d'Hebron i al Clínic de Barcelona

L'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha obert la nova Unitat de Malalties Orbitàries, integrada al Servei d'Oftalmologia, que tracta patologies com l'oftalmopatia tiroïdal o els tumors de l'òrbita ocular.

Amb el doctor Miguel González Candial, nou cap de servei d'Oftalmologia des d'aquest setembre, el Trueta incorpora aquestes tècniques quirúrgiques que fins ara només es feien a l'Hospital de la Vall d'Hebron i al Clínic de Barcelona.

Cada any 75 persones de la demarcació de Girona pateixen una descompressió de l'òrbita ocular que, a més de dificultats de visió, els provoca l'efecte conegut com a ulls sortints. La majoria són dones.

La creació de la nova unitat, que també tracta els casos de tumors orbitaris, es produeix en el context de la reorganització del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Dr. Josep Trueta, que treballa en col·laboració amb el mateix servei de l'Hospital de Santa Caterina de Salt, en el marc del projecte CIMS d'aliances estratègiques entre les dues institucions. També s'han iniciat uns cicles d'activitats docents setmanals i de conferències que arriben als serveis oftalmològics de tota la Regió Sanitària de Girona.


El doctor González Candial és un dels referents mundials en tècniques de descompressions orbitàries i un dels pocs oftalmòlegs (menys de cinc a l'Estat espanyol) que practiquen aquest tipus de cirurgia. En diverses ocasions, ha estat convidat com a instructor als congressos més prestigiosos d'oftalmologia del món, on ha impartit conferències magistrals sobre actualització en cirurgia oculoplàstica, orbitària i de les vies lacrimals.

75 pacients per any a Girona, sobretot dones

Es calcula que cada any hi ha 75 persones de la demarcació de Girona de mitjana que pateixen una descompressió de l'òrbita ocular que, a més de dificultats de visió, els provoca l'efecte conegut com a ulls sortints. La meitat d'aquests pacients requereixen una intervenció quirúrgica. Aquesta consta de tres etapes. Primer, es fa tornar el globus ocular a la seva posició natural. Després, s'eliminen els efectes negatius sobre la visió (com ara la visió doble o borrosa), i finalment, es fa una correcció de les parpelles amb l'objectiu de retornar al pacient l'aparença que tenia abans de patir aquesta malaltia. Tot aquest procés pot durar fins a tres mesos.

Es tracta d'una afectació més dominant en les dones, especialment en les que tenen entre 35 i 55 anys. Es calcula que 16 dones de cada 100.000 patiran una descompressió orbitària al llarg de la seva vida, mentre que l'índex d'homes, en la mateixa proporció i tram d'edat, baixa fins a tres casos.