Protecció Civil alerta de noves inundacions, especialment a la província de Girona

La conca del Ter és una de les que més pot patir els efectes de la pluja

Protecció Civil manté activada l'Alerta del Pla Inuncat ja que les previsions de pluges abundants es mantenen per a tot el cap de setmana, amb acumulacions d'aigua que poden ser importants en algunes zones de Girona i a les Terres de l'Ebre. L'avís també inclou temporal de llevant i fort onatge a tot el litoral. L'acumulació de precipitacions podrien provocar inundacions en zones properes a les lleres dels rius, per exemple a la conca del Ter, sobretot a la demarcació de Girona.

De cara a demà diumenge, l'afectació més important queda acotada a les comarques de Girona. Els Bombers han fins ara una trentena de serveis a tot el territori sense cap actuació amb especial rellevància. Segons ha informat protecció Civil, la pluja pot superar el llindar d'intensitat de 20 l/m2 en 30 minuts per aquest dissabte a les comarques del litoral i prelitoral. Aquesta tarda i vespre es mantindran les pluges de forma continuada, de cara a la nit i matinada minoraran i demà al matí i migdia es tornen a reforçar.

Quant a l'acumulació de pluja, es preveu que es pugui superar el llindar de 100 l/m2 en
24 hores a les comarques dels dos extrems de Catalunya. De cara a demà diumenge, l'afectació més important queda acotada a les comarques de Girona. El fenomen tindrà una distribució extensa, i és possible que en tot l'episodi s'acumulin més de 200 mm,
principalment al Pirineu oriental i al prelitoral nord.


La llevantada s'ha menjat l'espigó a Port de la Selva © Genís Pinart

Alguns dels valors assolits d'acumulació són els següents, són els 109 litres de la zona dels Ports i els 80,6 de Mas de Barberans.

El cabal del riu Ter està augmentant entre les poblacions de Ripoll i Sau on es poden superar els 270 m3/s. Des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya CECAT s'ha avisat els municipis que es poden veure afectats. 
L'augment del cabal del riu Ter podria provocar la inundació de les zones inundables properes a la llera del riu. L'Agència Catalana de l'Aigua ACA ha informat que el cabal de sortida a l'embassament de Pasteral al Ter serà de 30 m3/s a partir de les 13:30 hores, un cabal més superior a l'habitual.

Protecció Civil de la Generalitat, conjuntament amb l'ACA ha posat especial atenció en el cabal de la resta dels rius de la demarcació de Girona.

El telèfon d'emergències 112 Catalunya ha rebut 221 trucades des que es va iniciar aquest episodi de pluges. Per comarques destaquen el Vallès Oriental 27, el Vallès Occidental 22, el Baix Llobregat 15, Anoia 12 i el Barcelonès 12. 

També s'han rebut trucades per obstacles a la via i despreniments, que no han provocat talls de circulació, a les carreteres. Els Bombers han atès, des de la mitjanit i fins a les 10 hores, una trentena de serveis relacionats amb la pluja. La major part de les actuacions han consistit en neteges de calçada, retirada de branques i sanejaments de façana. També s'han dut a terme neteja d'embornals i esgotament de vies públiques on s'havia acumulat aigua. Aquests serveis han estat repartits per tot el territori i  no hi ha hagut cap actuació amb especial rellevància. Les comarques més afectades han estat el Baix Camp i el Vallès Occidental.

D'altra banda, i degut a les crescudes dels rius, han activat el seu Pla d'actuació municipal (PAM) per inundacions en fase d'Alerta Calafell, Castelldefels, Santa Maria de Palautordera, Sant Quirze del Vallès i Peralada. I en fase de Pre-Alerta el Pla d'emergència del Parc fluvial del Besòs.

El riu Ter al seu pas per Camprodon © Dolors Viaplana

Pel que fa a l'estat de la mar, es preveuen onades de més de 2,5 metres d'altura (maregassa) a tot el litoral català i amb major probabilitat a les comarques de l'Alt i Baix Empordà. De cara a demà diumenge, l'afectació es manté a tota la costa i augmenten de probabilitat gairebé totes les comarques del litoral català. Hi haurà notable mar de fons de l'est.

Vent fort

Protecció Civil manté en Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió de forts vents a les cotes altes del Pirineu i zones interiors de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. Les ratxes de vent podran superar els 90 km/h i el vent bufarà de component oest. La previsió s'amplia, també, a demà diumenge