Inaugurat el nou Mercat d'Olot

Compta amb un espai amb 3.900 metres quadrats i amb eficiència energètica

El nou Mercat d'Olot ja ha rebut aquest divendres els primers compradors des de primera hora del matí quan ha obert les portes després de prop d'un any i mig d'obres. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presidit la inauguració durant un acte que ha comptat amb la presència de l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas; el director general de Comerç, Josep Maria Recasens i el president de l'Associació de Placers d'Olot, Jordi Vilarrasa, entre d'altres autoritats.

L'edifici consta de 3.900 metres quadrats repartits en tres plantes. A la planta baixa hi ha 15 parades, 7 locals i un espai polivalent per a demostracions i tallers. La planta -1 amb el supermercat Mercadona, que va guanyar el concurs per un període de 40 anys- la -2 amb una vuitantena de places d'aparcament.

L'estudi d'arquitectura olotí Land i Simó Roca ha estat l'encarregat del disseny després de guanyar un concurs d'idees amb el projecte 'Umbracle'. La construcció i explotació del nou Mercat així com l'enderroc de l'antiga Plaça Mercat ha anat a càrrec de l'empresa Rubau Tarrers a qui se li va adjudicar en un concurs públic. En els 17 mesos de treball, l'empresa ha apostat per la contractació d'operaris de la comarca.

També s'ha aprofitat per reurbanitzar l'entorn, obrint comercialment la façana del carrer Antoni Llopis amb nous locals, i limitant l'accés de vehicles a la plaça de l'Hospital. La reordenació de l'antic aparcament, ara de sentit únic i amb entrada per la plaça de l'Hospital i sortida per la plaça dels Coloms, que es remodelarà completament amb la incorporació d'un parc infantil amb elements inspirats en la faràndula, ha estat una altra millora que s'ha afegit al projecte inicial.

50 nous llocs de treball

Amb la posada en marxa del nou Mercat, s'han creat una cinquantena de llocs de treball, repartits entre el supermercat (38 treballadors) i el personal de reforç a les parades dels placers. Amb la inauguració del nou espai, s'ha apostat per ampliar l'horari d'atenció de manera que ja no es tanca el migdia. Així de dilluns a divendres s'obre de les 8 del matí fins a la 7 de la tarda ininterrompudament, i els dissabtes de 8 del matí a 3 de la tarda. L'oferta continua apostant pels productes de proximitat com són làctics, carns i embotis, verdures i hortalisses, peix fresc i salat, conserves, fleca, entre d'altres.

Cal recordar que l'adjudicació del supermercat a l'empresa Mercadona es va fer per un període de 40 anys. L'empresa havia de pagar inicialment 3,5 MEUR i a partir de la seva obertura aportarà uns 6.000 euros al mes per l'ús dels aparcaments. És el primer Mercadona que s'instal·la a la Garrotxa.

L'eficiència energètica

Un altre atractiu del nou Mercat és la seva eficiència energètica. A banda de l'estructura de vidre que embolcalla l'edifici i que ajuda a regular la temperatura interior deixant entrar un 28% de la calor solar i aïllant-lo durant els mesos més freds de la temperatura exterior, també s'utilitzen tres fonts d'energia renovables per a la generació de la calefacció i de l'aigua calenta sanitària.

Això és possible gràcies als 24 pous de geotèrmia construïts durant les obres al subterrani de la plaça amb la caldera de biomassa i bombes geotèrmiques que s'instal·laran a la futura Sala de les Energies, amb seu a l'edifici veí de l'antic l'hospital Sant Jaume, i amb les plaques solars fotovoltaiques de la coberta de l'edifici del nou Mercat, un dels cinc elements de l'illa energètica que, sota la direcció de Wattia Innova i Gas Natural, es posarà en marxa i alimentarà també l'hospital Sant Jaume, el geriàtric de La Caritat, el del Montsacopa i la resta de l'edifici de l'Hospici, seu del Museu de la Garrotxa.

El nou Mercat ha obert amb poques setmanes de retard. Inicialment estava previst que es pogués inaugurar coincidint amb la Fira de Sant Lluc, el 17 d'octubre, però finalment s'ha endarrerit fins a finals de novembre.