La Unitat de Referència Psiquiàtrica Infantojuvenil gironina celebra 10 anys

Els trastorns psicòtics i afectius són dues de les patologies més freqüents entre els pacients

La Unitat de Referència Psiquiàtrica Infantojuvenil (URPI) de la Regió Sanitària de Girona celebra deu anys aquest divendres amb una jornada commemorativa a l'Hospital Santa Caterina de Salt. Hi participaran professionals i experts en salut mental. L'URPI és un servei d'hospitalització per a menors de 18 anys que pateixen malalties mentals.

La unitat està formada per un equip de psiquiatres, psicòlegs i infermers. Durant aquest 2013 han atès 51 menors, la gran majoria dels quals patia trastorns psicòtics, afectius o adaptatius. El 80% dels pacients tenen entre 12 i 14 anys i, majoritàriament, són noies. L'estada mitjana dels menors es situa al voltant de les tres setmanes.

La URPI és una unitat assistencial que forma part de la Xarxa de Salut Mental Infantojuvenil de l'Insitut d'Assistència Sanitària (IAS) ubicat a l'Hospital Santa Caterina de Salt. Disposa de cinc llits i està dirigit a menors de 18 anys que pateixen malalties mentals. El servei atén principalment a menors que presenten inicis de patologia mental greu com psicosi, trastorns depressius, ansietat, trastorns de conducta alimentària i intervé en aquells casos en el que és necessari clarificar millor un diagnòstic.

Durant aquest 2013 la unitat va atendre 51 menors. Gairebé el 30% d'ells patia un trastorn psicòtic mentre que un 30% més patia trastorns afectius i la resta presentava trastorns adaptatius (15%), un 13.5% trastorns de conducta alimentària i un 11,5% trastorns de conducta i emocions. Pel que fa a l'edat, el 80% dels pacients tenen entre 12 i 14 anys i, majoritàriament, són noies. Un fet que es capgira en trams d'edat inferiors o superiors.

Els menors poden arribar a l'URPI mitjançant la sol·licitud d'ingrés del professional que porta el cas, des dels centres de salut mental infantojuvenil, des de l'Hospital de Dia d'Adolescents o quan la situació del menor requereix una atenció més intensiva que no es pot donar a nivell d'ambulatoris o CAPS.

Aquest divendres està previst realitzar una jornada commemorativa per celebrar els deu anys d'existència del servei. La trobada està dirigida especialment a professionals de la salut mental i serà inaugurada pel director assistencial de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l'IAS, Claudi Camps. Comptarà amb una primera part centrada en el recorregut històric d'aquesta unitat que va tenir el seu embrió l'any 1999, a l'antic Hospital Santa Caterina. L'exposició anirà a càrrec Cristina Lombardía, psiquiatra del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil del Gironès i Pla de l'Estany; tot seguit tindrà lloc la conferència 'Els reptes de les unitats d'hospitalització infantils i juvenils', a càrrec de la presidenta de la Societat Catalana de Psiquiatria infantojuvenil, Montserrat Pàmias. A continuació, l'equip d'infermeria de laUnitat, representat per Jordi Font, Pilar González, i Natàlia Ribas, parlarà sobre el model de treball que es realitza a l'URPI.

El programa clourà amb la presentació del model d'atenció psicològica emprat pel dispositiu i els reptes de les noves demandes a càrrec de la psicòloga de la unitat, Marta Font. La psiquiatra Sacra Mayoral - també membre de l'equip de l'URPI- i el cap de servei de les unitats de psiquiatria d'aguts de l'IAS, el doctor Domènec Serrano, clouran la trobada.