Girona demana 'generositat' a Endesa pels veïns de la Font de la Pólvora

El consistori critica que ciutadans que estan fent passos per donar-se d'alta del servei estan rebent citacions judicials

L'Ajuntament de Girona i el defensor de la ciutadania han demanat per carta a Endesa que aturi totes les accions legals contra veïns de la Font de la Pólvora per tenir la llum punxada.

El consistori recorda que van pactar amb la companyia uns terminis i unes condicions perquè els 350 veïns que estaven connectats il·legalment poguessin donar-se d'alta del servei.

A la carta, lamenten que persones que estan fent passos en aquesta direcció han rebut citacions judicials i demanen "generositat" a la companyia. Endesa ha explicat que retirarà les demandes als veïns que legalitzin la situació però que mantindrà les accions contra la resta. Fins ara, 69 de les 350 famílies han contractat legalment el servei.


Aquest estiu els Mossos d'Esquadra i la Policia Municipal de Girona han fet diversos operatius al barri de la Font de la Pólvora després que Endesa denunciés que hi havia 350 habitatges amb la llum punxada. Durant els operatius, els mossos acompanyaven els tècnics de la companyia per tal de desconnectar del servei aquests immobles i també aprofitaven per inspeccionar pisos per si s'hi cultivava marihuana. 

L'Ajuntament de Girona i la companyia Endesa van signar un conveni on oferien condicions avantatjoses als veïns per tal que es connectessin legalment a la llum i, si demostraven que no tenien recursos, se'ls condonava tot el deute acumulat. Els veïns tenen fins el 23 de novembre per demanar hora als serveis socials i aportar tota la documentació necessària. 

Fins a la setmana passada, del total de famílies denunciades, 242 havien demanat hora per posar fil a l'agulla i solucionar el conflicte amb la companyia elèctrica. Segons dades de l'ajuntament, ja s'han tramitat una vuitantena d'expedients, dels quals 69 han estat positius (per tant s'inicien els passos per instal·lar el comptador i donar-los d'alta legalment al servei) i 11 negatius. N'hi ha 9 més que estan en fase d'estudi o tramitació i a 67 famílies se'ls ha requerit més documentació. De les famílies que havien demanat hora, també n'hi ha 86 que no s'han presentat. 

Petició expressada per carta

El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, ha explicat que s'estan trobant amb famílies que "fan l'esforç" de presentar la documentació amb voluntat de donar-se d'alta i que estan rebent citacions judicials perquè la companyia els ha denunciat penalment per tenir la llum punxada. Davant d'aquesta situació, el mateix regidor i el defensor de la ciutadania han fet una carta a la companyia demanat que "deixi en suspens" totes les accions legals contra els veïns del barri. 

"Entenem que no és el moment adequat perquè tirin endavant les denúncies i els veïns vagin a judici, els demanem que les retirin i intentem trobar fórmules per arribar a acords per regularitzar la situació", ha declarat el regidor. 

A la carta, es diu a Endesa que no consideren "oportú" mantenir les accions penals interposades en el seu dia quan ara s'ha signat un conveni de col·laboració a dues bandes. "Com saben, la situació econòmica de la majoria de famílies del barri és lamentable, i malgrat això, des de l'ajuntament s'està fent un gran esforç per tal de reconduir la problemàtica i fer que tothom compleixi amb la llei", escriuen a la carta. 

A més, també es recorda que les companyies elèctriques tenen una "situació sanejada" i que hi ha "centenars de famílies privades d'aquest bé". Per això, demanen a Endesa que sigui "generosa" i que recondueixi la situació. "Demanem que adoptin les mesures necessàries per reconduir la problemàtica i facilitar, conjuntament amb l'ajuntament, una solució acceptable, assumible i humanitària", conclou la carta. 

El regidor de Serveis Socials ha concretat que volen que la companyia retiri totes les denúncies tant als veïns que ja han anat a parlar amb l'ajuntament com a la resta. "Els veïns que venen a l'ajuntament amb la denúncia diuen que se senten enganyats perquè diuen que han fet l'esforç després de les recomanacions que els vam fer i ara es troben que els criden a judici", ha alertat Berloso. 

Endesa retirarà denúncies, però no totes

Fonts de la companyia han informat que retiraran les denúncies en els casos que s'acabi regularitzant el subministrament. És a dir, fins al moment, es comprometen a fer-se enrere si algun dels 69 veïns que ha presentat correctament tota la documentació havia rebut alguna citació judicial.

Ara bé, les mateixes fonts sostenen que només retiraran les denúncies penals en aquests casos, i no en tots com sol·licita l'ajuntament. La companyia té de límit el 31 de desembre per rebre el llistat de les famílies que, després de passar pels serveis socials, compleixen els requisits recollits en el conveni per donar-se d'alta legalment al servei i no haver de respondre als deutes pendents.