Una campanya evitarà l'aïllament de persones grans del Barri Vell i el Mercadal de Girona

Volen sensibilitzar veïns i botiguers

L’Obra Social ”la Caixa”, la Creu Roja i l’Ajuntament de Girona han presentat aquesta tarda el nou projecte Sempre acompanyats que comença a funcionar com a prova pilot al Barri Vell i al Barri del Mercadal.

L’objectiu de la iniciativa és reduir el fenomen de la soledat no volguda de les persones grans, a través d'un nou model d'intervenció comunitària que inclogui accions de caràcter preventiu i d'intervenció directa dels casos detectats per millorar la seva qualitat de vida.

A Girona, les persones majors de 65 anys representen el 14,23% de la població, i d’aquestes, el 42,92% són més grans de 80 anys. En el Barri Centre on estan ubicats el barri Vell i el Mercadal, on s’iniciarà la prova pilot, un 17,25% de la població viu sola de les quals, el 29,20% són majors de 65 anys (455 persones).

L'impacte de l'actual crisi socioeconòmica ha agreujat aquesta situació de les persones grans. Segons l’Informe de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya sobre l’impacte de la crisi en les persones grans (juliol 2012), 1 de cada 3 persones grans han hagut d’ajudar per primer cop un familiar, el 13% han deixat de rebre algun ajut, el 6,5% han hagut d’acollir a un familiar, el 19% no poden menjar amb regularitat ni carn ni peix.

El projecte s'emmarca en el programa de gent gran que l'Obra Social "la Caixa" duu a terme a Girona, a través d’EspaiCaixa en el que han participat un total de 28.562 usuaris al llarg del 2013. Ara l'entitat torna a apostar pel municipi per posar en marxa nous projectes dirigits a millorar la qualitat de vida de les persones més vulnerables.

La Creu Roja Catalunya fa més de 25 anys que treballa al costat de les persones grans i les seves famílies, amb l’objectiu que puguin viure un procés d’envelliment actiu, satisfactori i participatiu. A Girona, hi té una llarga experiència amb l’atenció de les persones més vulnerables. L’any 2013, es van atendre unes 450 persones grans, a través de diferents programes de suport i promoció de l’autonomia personal: tallers, sortides, acompanyaments individualitzats, productes de suport, el Servei de Teleassistència o prestacions bàsiques a persones amb majors dificultats econòmiques en el context de crisi, i amb la participació de 40 voluntaris.

Girona, 19 de novembre de 2014.- Carles Puigdemont, alcalde de Girona; Marc Simón, director de l’àrea social de l’Obra Social “la Caixa”; Josep Marquès, president de la Creu Roja Catalunya; i  Roser Llevat, presidenta de la  Creu Roja a Girona han presentat aquesta tarda el nou projecte Sempre acompanyats amb l'objectiu de combatre les situacions de soledat no volguda entre les persones grans.

La soledat no volguda entre les persones grans

Cada vegada són més les persones que arriben a una edat més avançada. A Catalunya, les persones de més de 65 anys representen el 17% de la població i, en els propers anys, es preveu que aquest percentatge augmenti considerablement.

Però, així com incrementar l’esperança i la qualitat de vida és un èxit per a tota la societat, també es planteja un nou repte: els canvis en les estructures familiars i l’impacte de l’actual situació econòmica en les relacions d’ajuda estan provocant cada vegada més situacions de soledat no volguda en les persones grans.

Aquest sentiment de solitud, mantingut durant el temps, pot afectar la salut de la persona gran, i comportar una pèrdua de qualitat de vida.

Sempre acompanyats: Sumant per donar suport a la gent gran

L’Obra Social “la Caixa” vol donar un pas en la seva trajectòria en l’atenció a les persones grans, impulsant, juntament amb la Creu Roja a Catalunya i en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona, un programa innovador que pretén abordar aquets casos d'aïllament amb un doble objectiu:
Sensibilitzar al conjunt de la població sobre el fenomen de la soledat no volguda, per tal de promoure canvis que ajudin a prevenir-la.
Construir una xarxa sòlida dins la comunitat amb l’objecte d’enfortir el suport social, acompanyar a les persones grans, i que des de la suma d’esforços es redueixin les situacions de soledat no volguda.

El pilotatge del projecte Sempre acompanyats, que es durà a terme al Barri Vell i al Barri del Mercadal, permetrà valorar el grau d'eficiència i d'eficàcia del projecte per poder introduir les millores que calguin de cara al seu desplegament al territori. En un futur, el projecte vol esdevenir un referent social de treball per reduir el fenomen de  la soledat no volguda de les persones grans.

Com funcionarà el projecte?

El primer pas és la construcció d'una xarxa de suport que englobi tots els ens, entitats i administracions que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones grans. D'aquesta manera, es podran prevenir, detectar i atendre més casos i d'una forma integral i coordinada.