Les estacions d'esquí catalanes inverteixen enguany 17 MEUR

Les instal·lacions pirinenques esperen que es mantingui l'afluència d'esquiadors de la temporada anterior

Les estacions d'esquí catalanes han invertit 17 milions d'euros aquesta temporada d'hivern 2014-2015, en què preveuen que l'afluència d'esquiadors es mantingui al nivell de la temporada anterior. L'estació de Baqueira-Beret, amb més d'11 milions d'euros, ha portat a terme el gruix de la inversió. El president de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i

Activitats de Muntanya (ACEM), Xavier Nolla, ha celebrat que s'esperen baixades de les temperatures i precipitacions durant les següents setmanes i això fa preveure un bon inici de temporada. En una roda de premsa aquest dimecres, Nolla ha apuntat que enguany el calendari de festius no afavorirà que més esquiadors visitin les estacions del país.

Nolla ha recordat la importància dels esports d'hivern per l'economia de les comarques de muntanya i ha calculat que per cada euro que es gasta en remuntadors es generen sis euros més al territori. "Les estacions d'esquí tiren del carro de les economies de la zona de muntanya", ha explicat el president de l'ACEM. Com cada any, les estacions d'esquí preveuen que l'obertura de les pistes serà la darrera setmana de novembre o la primera de desembre.


La directora general de Turisme, Marian Muro, ha destacat que l'objectiu del Govern és "millorar el producte interior brut de les comarques de muntanya per aconseguir més equilibri territorial". Muro ha explicat que "les estacions d'esquí són alguns dels instruments més potents per aconseguir aquest equilibri" i ha recordat que els esports d'hivern generen 11.000 llocs de treball (2.500 directes i 8.500 induïts) i 350 milions d'euros anuals.

La responsable de Turisme ha calculat que les estacions d'esquí han invertit 270 milions d'euros en els darrers 15 anys i que això mostra que es tracta d'un sector "fort, consolidat i sòlid", que atreu 2,8 milions de turistes i genera 6,7 milions de pernoctacions anualment. "A més, aquesta activitat té impacte econòmic sobre el comerç, el transport, l'energia, els serveis i l'oci dels territoris que l'acullen", ha indicat.

"Els Pirineus són un dels recursos turístics més importants del país i el Govern cerca potenciar el turisme en aquesta zona, tan a l'hivern com a l'estiu, per tal de desestacionalitzar el turisme", ha explicat Muro. La responsable de Turisme també ha assenyalat que l'executiu català també treball en fomentar la captació de més esquiadors a través de la internacionalització del sector.

Muro també ha avançat que el Govern executarà un pla director per millorar la senyalització de les estacions d'esquí de Catalunya durant el 2015, que serà l'any del Turisme Interior i de Muntanya a Catalunya. "Cal explotar el potencial de creixement en aquest sector", ha conclòs la directora general de Turisme durant la roda de premsa de presentació de la temporada d'esquí 2014-2015 a les estacions catalanes.

Campanya de promoció de les estacions d'esquí catalanes

La Generalitat promocionarà enguany les estacions d'esquí catalana amb una campanya publicitària al carrer, els mitjans de comunicació i internet. Amb l'eslògan "Si ho tens al cap, ho tens a Catalunya", l'Agència Catalana de Turisme (ACT) invertirà més de 500.000 euros (recaptats a través de l'impost sobre estades en establiments turístics) per explicar l'oferta d'esports de neu de Catalunya al públic esquiador.

Igualment, l'ACT treballarà durant el 2015 per certificar amb el segell de Destinació de Turisme Familiar els municipis que acullen les estacions d'esquí de Boí-Taull, Vallter 2000, Vall de Núria, La Molina, La Masella i Port Ainé. D'altra banda, el Servei Meteorològic de Catalunya (meteo.cat) ha creat un nou espai web amb informació meteorològica d'alta muntanya adreçada tant als esquiadors com a les empreses turístiques del sector de la neu.

Tavascan estrena els primers circuits inclusius de tot l'Estat

Una de les novetats a les estacions d'esquí catalanes per aquesta temporada 2014-2015 és la creació de circuits d'esquí inclusius a Tavascan. La instal·lació lleidatana es converteix així en la primera de tot l'estat espanyol en incloure circuits adaptats especialment per a persones amb diversos tipus de discapacitats. Així, hi haurà activitats pensades per persones cegues, sordes, amb mobilitat reduïda o discapacitats intel·lectuals. El projecte 'Sumant Capacitats' ha estat impulsat per Anna Vives i Eduard Jornet i compta amb el padrinatge de Killian Jornet.