L'acusat de violar una dona a Palamós nega els fets

Diu no entendre com va arribar el seu ADN a la roba interior de la víctima

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dimecres Jhoan Fernando Acosta, l'acusat d'agredir sexualment una dona a Palamós el 4 d'abril del 2011. El processat ho ha negat i ha assegurat que a l'hora de la violació era a casa seva.

Acosta no ha sabut explicar com va arribar el seu ADN a la roba interior de la víctima. La víctima ha relatat que estava esperant el seu germà quan l'acusat la va abordar pel carrer i la va obligar a anar a un carreró més apartat. Allà, primer la va intentar penetrar i després la va obligar a fer-li una fel·lació.

Acosta s'enfronta a 12 anys de presó. Per aquest cas, primer van detenir el cunyat del processat, que es va passar onze mesos a presó fins que l'ADN el va exculpar.

La víctima ha explicat que cap a dos quarts de sis de la matinada del 4 d'abril del 2011 estava esperant que el seu germà la passés a recollir per anar a la feina. Aleshores, se li va apropar l'acusat i li va dir "Hola guapa, a qui esperes?". Ella, per foragitar-lo, va respondre que estava esperant al seu marit però l'home la va agafar fort pel braç i per l'espatlla i la va fer anar per la força cap a un carreró.

Un cop allà, ha relatat la dona al judici, li va abaixar les malles i la roba interior, la va posar d'esquenes i la va començar a penetrar fins que es va adonar que la víctima duia un tampó. "Em va preguntar que què era allò i quan li vaig dir, em va agafar amb força i em va obligar a fer-li una fel·lació", ha assegurat. La víctima ha exposat que no sap si va arribar a ejacular o no però sí que recorda que es va espantar quan va veure passar una moto repetidament i va fugir del lloc on eren.

Jhoan Fernando Acosta ha negat ser l'autor de l'agressió sexual. L'home, que està en presó provisional des de l'abril del 2013, ha assegurat que aquella nit va sortir a una discoteca de Palamós però se'n va anar a casa aviat. Per això, ha negat tenir qualsevol vinculació amb la violació.

El processat no ha sabut explicar per què es van poder localitzar restes del seu ADN a la roba de la víctima. Acosta havia donat voluntàriament una mostra genètica quan un jutjat de Sant Feliu de Guíxols l'investigava per un altre delicte sexual. "Els únics que tenien el meu ADN eren ells, no sé què en van fer", ha afirmat al judici.

L'acusat ha assegurat que va donar la mostra "per demostrar la seva innocència" en aquell cas, que va quedar arxivat i ha criticat que després emmagatzemessin el seu ADN a la base de dades sense el seu consentiment.

Per aquest cas, hi va haver un primer sospitós entre reixes. Van detenir precisament el cunyat de l'ara processat. L'home, que va estar onze mesos empresonat, es va reconèixer en una gravació de vídeo prop del lloc dels fets i la víctima el va identificar a la roda de reconeixement. Finalment, les proves d'ADN el van exculpar i van apuntar cap al seu cunyat.

La fiscal demana per a Jhoan Fernando Acosta una pena de 10 anys de presó per un delicte d'agressió sexual amb penetració. L'acusació particular eleva la petició de condemna a 12 anys. En matèria de responsabilitat civil, la fiscalia sol·licita una indemnització de 15.000 euros. Com a conseqüència de l'agressió, la víctima va desenvolupar un trastorn d'estrès posttraumàtic que li ha provocat una invalidesa permanent absoluta per treballar. La defensa demana l'absolució.