La supervivència als tumors cerebrals més agressius tractats a Girona es triplica en sis anys

Actualment arriba al 20%

Els avenços en oncologia han permès que la supervivència als tumors cerebrals més agressius que es tracten al Trueta de Girona s'hagi triplicat en sis anys. Si al 2008 només un 6% de pacients sobrevivien a aquest tipus de càncers (entre els quals hi ha el conegut com a Gliobastoma multiforme), actualment aquest percentatge s'ha incrementat fins al 20%. Entre d'altres, gràcies als protocols assistencials per homogeneïtzar els tractaments de tumors que ha posat en marxa el comitè de Neuro-Oncologia de l'ICO a Girona i l'Hospital Josep Trueta.

El comitè, que cada any avalua una norantena de casos de tumors al cervell o a la medul·la, compleix una dècada aquest 2014. El comitè de Neuro-Oncologia de Girona està format per un equip disciplinari de professionals especialitzats en tractaments de càncer. Hi ha facultatius dels serveis de Neurocirurgia, Oncologia Radioteràpica, Oncologia Mèdica, Neurologia, Diagnòstic per la Imatge i Anatomia Patològica.

El grup es reuneix un cop per setmana per avaluar els casos i consensuar el tractament que ha de seguir cadascun dels pacients afectats per tumors. Aquest 2014 fa deu anys que aquest comitè de professionals es va posar en marxa. És un dels més antics de Catalunya i el primer d'entrar en funcionament fora de Barcelona.

Actualment, el comitè de Neuro-Oncologia de Girona avalua cada any uns 90 casos de gliomes (tumors al cervell o a la medul·la) de diferent grau. D'ençà que el grup es va constituir, ja ha tractat més de mig miler de casos de pacients afectats per tumors glials o lesions metastàtiques al sistema nerviós.

Durant aquesta darrera dècada, els progessionals que integren el comitè han establert protocols assistencials per homogeneitzar els tractaments de tumors. Des dels més freqüents fins a les metàstasis cerebrals, entre els quals hi ha el tumor conegut com a Gliobastoma multiforme, un dels més agressius.

Del 6 al 20%

Gràcies al comitè, als protocols fixats i a l'avenç de la medicina, en pocs anys s'ha aconseguit triplicar l'índex de supervivència dels pacients afectats per aquest tumor. Si al 2008 la supervivència era del 6% dels casos als dos anys, ara aquest percentatge se situa al 20% (segons dades del Registre del Càncer de Girona).

L'evolució del comitè de Neuro-Oncologia ha permès incorporar progressivament les millores en el diagnòstic de la imatge, en cirurgia, en el tractament (amb radioteràpia i quimioteràpia) i també introduir medicació de nova generació. Tot i això, segons subratlla el comitè, "malgrat que aquesta millora és substancial encara queda molt camí per recórrer". I hi afegeix: "Precisament, millorar la supervivència de les neoplàsties del sistema nerviós central és un dels desafiaments més importants que afronta la neuro oncologia".