El pressupost de la Diputació de Girona pel 2015 arriba als 113,6 milions d'euros

L'ens destinarà un 61% de la despesa a ajuntaments i entitats locals a través de subvencions

La Diputació de Girona ha presentat aquest dimarts els pressupostos del 2015 que marcaran el full de ruta de l'ens per a l'any que ve. En total, es comptarà amb 113,554 milions d'euros, un 4,7% més que el 2014 que li permetran a l'ens retornar als nivells de fa dos anys quan la xifra era de 113,648 milions d'euros. En xifres absolutes, representa diposar de 5 milinos d'euros més que aniran destinats a "qui més ho necessita", segons paraules del seu president, Joan Giraut, com són els ajuntaments.

I és que una part molt important de la despesa, un 61%, anirà destinat als municipis i a entitats locals a través de subvencions. Concretament, 69,5 milions d'euros. El segueixen les despeses financeres, un 15,1 milions d'euros (13%); les despeses de personal que es mantenen similars a aquest any (14,4 milions d'euros, un 12,7%); les despeses en béns i serveis (9,5 MEUR, un 8,4% del total), juntament amb 3,3 milions d'euros en inversions (un 2,9% del total), i 1,7 milions d'euros per a fons de contingència que representa un 1,5% del total.

Situar l'endeutament al 0% el 2017

El nivell d'endeutament de la Diputació de Girona a finals del 2015 serà d'un 32%. El vicepresident primer, Miquel Noguer, ha explicat que l'ens farà un esforç per eixugar-lo del tot en els pròxims dos. "L'any 2017 estarà a 0 i per tant permetrà que els més de 15 milions d'euros que el 2015 s'han destinat a despesa financera es podran revertir als ajuntaments", ha assenyalat durant la presentació.

Segons el document presentat avui la despesa executable serà de 84 milions d'euros que es distribuiran de la següent manera. Un 60,7% anirà destinat a Cooperació Local, Cultural i Acció Social -amb 51 milions d'euros-; Regim econòmic i noves tecnologies amb 6,4 milions d'euros (un 7,6%); Acció Territorial amb 8,3 milions d'euros (9,9% del total) i Òrgans de Govern amb 18,3 milions d'euros (el 21,8%).

Més diners per a l'emprenedoria i la salut

Aquest nou pressupost manté la col·laboració amb la Generalitat i per tant es continua assumint la despesa de les llars d'infants municipals -amb una partida de 5,3 milions d'euros-, el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per a despeses de manteniment (2 milions d'euros) i el PUOSC específic de la Diputació per a obres de manteniment i inversió (3,8 milinos d'euros).

Destaca també la dotació per al programa 'Salut i Crisi' del Dipsalut, que el 2014 va comptar amb una dotació inicial d'1,1 milions d'euros però finalment s'ha arribat als 2 milions d'euros. Per al 2015, hi ha pressupostat 1,3 milions d'euros amb la idea d'incrementar-ho en funció de les necessitats del moment. També augmenta en 300.000 euros el programa de protecció de la salut per combatre la legionel·losi. També es reforçarà el suport a serveis com la teleassistència i s'obrirà una nova línia d'ajuts de 400.000 euros per a projectes d'inversió per a entitats del tercer sector. Concretament, 250.000 euros seran per al 2015.

Per altra banda, es manté la dotació d'1 milió d'euros per al Diplab, centrat en projectes vinculats a l'emprenedoria, i a partir del gener del 2015 s'obrirà una nova línia d'ajuts a fons perdut per a empreses de recent creació de base tecnològica o amb caràcter innovador.

Un document consensuat i aprovat amb el suport de totes les forces

Els pressupostos, els últims d'aquesta legislatura, se sotmetran a votació aquesta tarda. El document s'ha consensuat amb tots els grups polítics i CiU, que governa amb majoria amb 15 diputats, aconseguirà tots els suports per segon any consecutiu. Tant el PSC (amb 7 diputats) com ERC (amb 5 diputats) han subratllat la bona disposició per arribar a una entesa. Els dos portaveus, Maria Teresa Ferrés (PSC) i Lluis Sais (ERC) han destacat la capacitat de l'ens per donar resposta i per estar al costat dels ajuntaments, molt "necessitats" pel context de crisi. "Davant la manca de finançament de la Generalitat i les inversions enganyoses i insultants de l'estat, lligades a incompliments de lleis com l'Estatut, la Diputació ha anat augmentat el crèdit pressupostari", ha afirmat Sais, que ha elogiat de la Diputació de Girona l'haver "sabut reaccionar a temps".

El pressupost consolidat de la Diputació de Girona és la suma del pressupost de la corporació i de les quatre entitats púbiques com son Dipsalut, que veurà créixer un 8% el seu pressupost; Xaloc, amb un 6,7% més que el 2014, i el Conservatori de música Isaac Albéniz, amb un 1,85% més. Els únics que veuen com es redueix l'aportació són els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada (Semega) que passa d'1,6 milions d'euros a 762.600 euros degut al traspàs de la granja experimental de Monells a mans de l'IRTA.