Inauguren una exposició que vincula l'obra de l'olotí Joaquim Vayreda i el manlleuenc Francesc Rierola

La mostra arribarà el proper 18 de juny a la capital de la Garrotxa

Les obres seleccionades mostren, segons el seu comissari, fotografies de paisatges d'Osona, en el cas de Rierola, i pintures de la Garrotxa, en el cas de Vayreda. Més enllà de les coincidències tècniques, diu el comissari de la mostra, també hi ha similituds temàtiques: 'Tots dos plasmen en la seva obra paisatge però també animals, ramats, ...'. Tot i que no es pot precisar si va existir cap tipus de relació entre els dos artistes si que es pot saber que Rierola coneixia l'obra de Vayreda perquè en fa referència al seu dietari.

En l'exposició hi ha 41 quadres de Joaquim Vayreda i 77 fotografies de Rierola. En el cas de les pintures s'ha fet una selecció cronològica que mostra obres de 'totes les èpoques' de l'artista olotí. Des de la primera etapa amb 'influència clara' del seu primer mestre Martí Alsina fins a la seva obra més tardana. Algunes de les obres de Vayreda no havien estat mai exposades. Segons Joan Sala ens trobem davant d'una de les exposicions més importants de Vayreda perquè 'només en una sola ocasió' s'ha fet una mostra del pintor olotí amb aquest número d'obres. La selecció fotogràfica l'ha feta el Museu Industrial del Ter vinculant-la amb la selecció pictòrica.

Joaquim Vayreda és un dels pintors catalans més reconeguts iniciador de l'escola olotina de pintura. Francesc Riera advocat i escriptor del que s'ha conegut recentment un valuós treball com a fotògraf.

De l'exposició 'J. Vayreda – F. Rierola, una Mirada al paisatge' se n'ha editat un complert catàleg on es reprodueixen totes les obres exposades, fotogràfiques i plàstiques, a més de diferents estudis d'especialistes en el tema,. El catàleg inclou l'edició per primera vegada d'un article sobre la fotografia de Francesc Rierola, una valuosa aportació per a tots els interessats en la imatge fotogràfica.
Aquest projecte va néixer ara fa un any amb l'entrada en servei de l'Eix Vic-Olot (C37) per Bracons. El director del Museu Industrial del Ter (MIT), Carles Garcia, deixa clar que més enllà del projecte artístic, l'exposició vol 'acostar i donar a conèixer' el museu osonenc a la gent de la garrotxa i el garrotxí a gent d'Osona. Per això la mostra es complementa amb visites comentades i sortides de coneixement dels dos territoris. Mentre l'exposició s'estigui a Manlleu es faran dues sortides a Olot i els seus voltants per conèixer els seus museus i els paisatges de Vayreda. I el mateix es farà a Manlleu i el Ter quan l'exposició s'estigui a Olot, a partir del 18 de juny. La recent obertura ara fa un any del túnel de Bracons ha permès intensificar les relacions entre les dues comarques i entre les dues ciutats, i aquesta exposició n'és una mostra més