El detingut a Sant Pere Pescador ha apunyalat la dona i intentat atacar el cunyat amb una espasa

El crim ha provocat enfrontaments al carrer entre les dues famílies

El detingut a Sant Pere Pescador (Alt Empordà) ha matat la víctima clavant-li diverses ganivetades a la zona del coll. L'home, que té 55 anys i és gambià, ha atacat la dona, de 32, a dins d'un pis situat a la plaça de les Flors, a tocar de la carretera que connecta el poble amb Castelló d'Empúries.

En el moment del crim, a dins del domicili hi havia també una nena petita de només 1 any, un dels tres fills que té la parella. Després de matar la víctima, l'homicida ha sortit al carrer armat amb una espasa, amb la qual volia atacar el seu cunyat.

Els veïns han estat qui l'han retingut i han alertat la policia. El crim ha provocat enfrontaments al carrer entre les dues famílies, que han obligat a mobilitzar més mossos.

El crim ha tingut lloc pels volts de la una del migdia, en un bloc d'edificis situat a la plaça de les Flors de Sant Pere Pescador (Alt Empordà), a la sortida del poble. L'homicida, un gambià de 55 anys, ha atacat la dona a l'interior d'un dels pisos. Tot i que el detingut no tenia cap ordre d'allunyament, fonts properes al cas han explicat a l'ACN que sí que hi havia una denúncia prèvia per violència domèstica, que es va presentar a principis d'any.

L'home ha apunyalat la seva parella i li ha fet diverses ferides a la zona del coll. Dins el pis hi havia diverses armes blanques (com ara ganivets, destrals i espases) i, segons sembla, l'homicida ha fet servir dos ganivets per atacar la víctima. La dona, de 32 anys i també d'origen gambià, ha mort a l'interior mateix del pis.

Després de matar la víctima, l'home ha sortit a la plaça tacat de sang i armat amb una espasa. La seva intenció era atacar el seu cunyat, però un veí l'ha retingut i se l'ha tornat a endur a dins del bloc fins que ha arribat la policia.

En el moment del crim, a l'interior del domicili familiar hi havia un dels tres fills de la parella (una nena de només 1 any d'edat). Els altres, dos nens de 9 i 5 anys, eren a l'escola. S'han enviat psicòlegs al centre educatiu per atendre'ls i tots tres passaran ara sota tutela de la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA).

Enfrontaments a peu de carrer

La mort violenta ha derivat en enfrontaments entre la família de la víctima i del detingut. Els aldarulls han obligat a reforçar la presència dels Mossos d'Esquadra i fins al lloc hi han anat efectius de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). També hi ha hagut diverses ambulàncies del SEM.

La comitiva judicial ha anat fins al lloc dels fets i, durant tota la tarda, els mossos d'investigació han estat recollint proves. Entre d'altres, s'ha precintat un cotxe que es troba aparcat a la plaça. El detingut, a qui inicialment s'ha traslladat a comissaria, ha tornat a l'escenari del crim pels voltants de les cinc de la tarda per fer-hi la reconstrucció. Una hora més tard, el cotxe patrulla se l'ha tornat a emportar.

L'Ajuntament de Sant Pere Pescador ha inclòs d'urgència un punt a l'ordre del dia de la junta de portaveus -prevista a les vuit del vespre- per consensuar un document de condemna al crim. També tenen intenció de convocar un minut de silenci. L'alcalde, Jordi Martí, ha lamentat els fets. Aquest és el primer crim per violència de gènere d'aquest 2014 a les comarques gironines.

Condemna del Govern

El Govern de la Generalitat de Catalunya condemna enèrgicament els fets d'aquest matí
 
La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha reiterat el compromís de continuar treballant per a la coordinació, la prevenció, la detecció, l’atenció, el ple suport i la recuperació de les dones que es troben en una situació de violència masclista i el seu entorn.
 
Gatell ha explicat que “per arribar al nostre objectiu d’aconseguir una societat lliure de violència masclista hem de poder aconseguir abans una societat lliure de discriminacions i desigualtats per raó de gènere”. Segons ha subratllat Gatell, “hem d’aprendre a detectar les desigualtats i fer els canvis que calguin en tots els sectors i àmbits de la nostra vida per tal de no perpetuar-les”.
 
Amb tot, també ha destacat que “la violència masclista no és fàcil de combatre. Encara hi és perquè es troba a les estructures més antigues de la nostra societat, no la veiem, no la detectem i es tolera. Hem d’obrir més els ulls i ser ferms contra qualsevol manifestació de la violència masclista, i també tot allò que discrimini i resti drets i llibertat a les dones”.

Ampliació:

La víctima va denunciar l'agressor i mai va obtenir un ordre d'allunyament