Els ports de Palamós i Roses tanquen temporada amb 50 escales de creuers i 43.000 passatgers

El port del Baix Empordà ha assolit la seva segona millor temporada de la història

El creuer Seabourn Sojourn ha tancat aquest diumenge la temporada de creuers 2014 a Ports de la Generalitat. Durant aquest any, els ports de Palamós, Roses i Sant Carles de la Ràpita han acollit uns 43.000 passatgers i 50 escales que han generat un impacte econòmic estimat de 3 MEUR.

Un any més, destaca el bon funcionament del port de Palamós, com a pot mitjà dins del mercat de creuers. També és rellevant el bon paper que estan realitzant les instal·lacions de Roses i la bona arrencada que ha tingut el port de Sant Carles de la Ràpita. En concret, a la Costa Brava, aquest diumenge Palamós ha acollit el darrer creuer de la temporada, el Seabourn Sojourn que ha arribat a dos quarts de vuit del matí procedent del port francès de Marsella i es dirigeix cap a Palma de Mallorca.

El vaixell, de grans dimensions, porta a bord 438 passatgers majoritàriament nord-americans i britànics que podran passar unes hores en aquest indret de la Costa Brava. El creuer, amb 341 tripulants, ha fet sis escales durant aquesta temporada.
En total, el port de Palamós ha assolit els 38.616 passatgers i 36 escales, un 29% més pel que fa al nombre de visitants i un 5% menys d'escales, respecte el 2013. Unes xifres que situen aquest port en la segona millor temporada de la seva història, igualant la del 2011 en què es va batre el rècord del port amb 38.770 passatgers.

Les instal·lacions van arrencar la temporada el passat abril. Pel que fa al perfil dels turistes de creuer, gairebé la meitat d'ells - un 49%- han estat britànics, seguits dels francesos (32%), nord-americans (9%), irlandesos (2%), australians (2%), belgues (1%) i canadencs (1%), entre d'altres.

Un 31% dels passatgers han decidit fer excursions per la zona mentre que el 69% ha optat per quedar-se a bord o passejar pel poble. Les destinacions turístiques més escollides pels visitants han estat Girona, Figueres, Púbol, Tossa de Mar, Lloret de Mar, Pals, Peratallada, la Bisbal d'Empordà, Castelló d'Empúries, Platja d'Aro, Begur i Barcelona.

D'altra banda, durant aquest any, el port de Palamós ha rebut per primera vegada l'escala de creuers com el Zenith, MSC Sinfonia i Star Flyer. Així mateix, la companyia de luxe Paul Gauguin Cruises també ha tingut presència amb el vaixell Tere Moana. Cal recordar el compromís de companyies que ja s'han convertit en habituals al port de Palamós. Es tracta de les firmes Pullmantur, Thomson Cruises, Seabourn Cruises, Crystal Cruises, Azamara Cruises, MSC i Star Clippers.

Roses arriba a les 10 escales i Sant Carles de la Ràpita rep 500 passatgers

D'altra banda, l'altre port gironí, el de Roses, va tancar la temporada el passat mes d'octubre amb deu escales de creuer i 3.700 passatgers, doblant així el nombre d'escales i gairebé multiplicant per quatre el nombre de passatgers respecte l'any passat.

Pel que fa al port de les Terres de l'Ebre, les instal·lacions de Sant Carles de la Ràpita s'han estrenat aquest estiu en l'àmbit de l'activitat creuerística i també han cols la temporada assolint unes bones xifres, quatre escales i mig miler de passatgers.
Des de Ports de la Generalitat subratllen que l'activitat de creuers dels ports de Palamós, Roses i Sant Carles de la Ràpita i les seves destinacions turístiques es promouen en els diferents fòrums del mercat creuerístic a través de les marques Costa Brava Cruise Ports i Delta Ebre Port.

Unes marques que són el resultat de l'esforç conjunt que fa la institució amb el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, els ajuntaments de Palamós i Roses i les cambres de comerç de Palamós i Girona en el cas de Costa Brava Cruise Ports, i amb el Patronat de Turisme Terres de l'Ebre, l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i la Cambra de Comerç de Tortosa pel que fa a Delta Ebre Port.