Neix el portal web 'www.megalitica.cat'

Consisteix en un projecte de recerca i divulgació del megalitisme empordanès

Recuperar, protegir i divulgar el patrimoni cultural i el megalitisme existent a l'Empordà i el Rosselló. Aquest és l'objectiu del nou portal web 'www.megalitica.cat' un projecte gironí que ha tirat endavant Vicenç Armangué amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Empordanesos. El portal, actiu des d'aquest divendres, visualitza els dòlmens, menhirs, cromlecs, gravats i pedres oscil·lants que existeixen a banda i banda dels Pirineus.

Unes troballes que són "molt poc conegudes" pels ciutadans, tal i com explica l'impulsor de la iniciativa. La pàgina web compta amb un mapa interactiu on es poden localitzar part dels 326 elements megalítics certificats que s'han localitzat en aquesta zona. Vicenç Armangué,president de l'associació Via Pirena i membre de l'Institut d'Estudis Empordanesos, ha estat l'encarregat aquest dissabte de presentar el projecte multimèdia durant les V Jornades 'L'Empordà, el paisatge com a actiu econòmic', celebrades al poble d'Espolla. L'any passat, el mateix Armangué ja va donar a conèixer que amb l'ajuda d'un company havien tirat endavant un inventari de gran part de les restes megalítiques existents a les comarques de l'Alt Empordà, Baix Empordà i el Rosselló. Un inventari que ha servit per crear el portal web 'www.megalitica.cat' i, sobretot, el mapa interactiu que marca cada una de les descobertes amb informació, descripcions i fotografies.

No obstant això, per conèixer realment l'inici d'aquesta història, cal remuntar-se ara fa cinc anys quan els dos impulsors -amants de la història i el patrimoni cultural-, buscaven camins històrics per l'Empordà i van localitzar uns gravats megalítics. Després d'aquesta primera troballa, els dos companys van localitzar divuit gravats més de la mateixa època històrica i va ser així com van començar a aficionar-se al món dels megàlits i aquesta mena d'estructures típiques de la prehistòria, sobretot durant l'època del neolític i l'Edat de coure.

"Vam començar a investigar i buscar les restes relacionades i vam descobrir que hi havia molts buits i elements mal cartografiats o inventariats pel que fa a la localització", ha explicat Armangué. Per aquest motiu, els impulsors van decidir posar-se les piles i solucionar aquestes equivocacions inventariant totes les restes i localitzant correctament cada una de les troballes. Va ser així com, després de presentar l'inventari l'any passat, que van decidir tirar endavant una pàgina web que permetés actualitzar ràpidament les noves descobertes i, al mateix temps, divulgar tot aquest coneixement.

"Es tracta d'elements molt poc coneguts per a la gran majoria de la ciutadania. En total, entre les comarques de l'Alt, Baix Empordà i el Rosselló he comptabilitzat 326 elements megalítics certificats, una concentració única a Europa", ha explicat el creador. La voluntat dels impulsors és aprofundir encara més en les restes existents a la comarca de l'Alt Empordà i, posteriorment, continuar amb el Baix Empordà, el Rosselló i, a llarg termini, arribar a totes les comarques gironines. Armangué assegura que gran part de la majoria dels ciutadans "desconeixen" l'existència d'aquest patrimoni històric que ha quedat "rellevat o oblidat". "A La Jonquera hi ha un cromlec i ningú ho sap, encara hi ha molt per fer", afegeix.

El portal 'www.megalitica.cat' va entrar en funcionament aquest divendres al matí i en principi els impulsors tenen previst crear una pàgina al Facebook amb el mateix nom per anar actualitzant el contingut i visualitzant-ho a les xarxes socials. Tal i com es detalla a la pàgina web, el Cap de Creus i l'Albera gaudeixen d'una de les concentracions megalítiques més importants d'Europa, conjuntament amb les que existeixen a les Gavarres, l'Alt Urgell, el Conflent i la Fenolleda.

El megalitisme és un tret cultural que fa referència a la construcció de megàlits, estructures arquitectòniques fetes amb enormes blocs de pedra, típiques de determinats períodes de la prehistòria. Exemples d'estructures megalítiques que es poden trobar al portal són els dòlmens, els menhirs, els gravats o els poblats.