Els primers gruixos de neu a la muntanya activen el sistema de vigilància d'allaus

Es recomana a la població que consulti el Butlletí de Perill d’Allaus abans d'anar a la muntanya

Les nevades dels últimes dies han generat els primers gruixos de neu al Pirineu. Les condicions actuals d’aquest mantell nival són de neu recent humida per sobre de 2.400 metres i situació de congestes locals a cotes altes d’acord a les informacions de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Coincidint amb les primeres acumulacions dels gruixos de neu, el Grup de Predicció d’Allaus de l’ICGC ha iniciat el període de seguiment del perill d’allaus i l’elaboració diària del butlletí.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana a la població que, a partir d’aquest cap de setmana, consulti el Butlletí de Perill d’Allaus abans d’anar a alta muntanya i si es viu en zones de risc d’allaus. El Butlletí de Perill d’Allaus està disponible diàriament a http://www.igc.cat/web/ca/allaus_butlleti.php
 
També es pot consultar si Protecció Civil ha emès avisos de prealerta o ha activat el pla ALLAUCAT, recordant alhora els consells de Protecció Civil per evitar desencadenar una allau i per saber com actuar si hom es veu sorprès a la muntanya. Tots els consells d’autoprotecció en cas d’allaus es poden trobar al web:
 
Es pot consultar més informació del Grup de Predicció d’Allaus de l’ICGC a l’enllaç següent http://www.igc.cat/web/ca/allaus_butlleti_ori_grafic.php
 
Grup de Predicció d’Allaus de l’ICGC
 
El Grup de Predicció d’Allaus de l’ICGC fa la previsió, seguiment i evolució de les condicions d’estabilitat de la neu i del perill d’allaus. Elabora i difon el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA) i alhora realitza avisos de les condicions especifiques de perill amb els observadors del territori. En cas d’allau determina el seu abast i l’àrea geogràfica afectada així com la possibilitat de noves allaus. Aquesta informació és bàsica perquè Protecció Civil de la Generalitat emeti els avisos i alertes preventives de Protecció Civil a la població, en el marc de les situacions de prealerta o alerta del Pla especial d’emergències per allaus a Catalunya ALLAUCAT.