Patrimoni autoritza la restauració de la portalada i el campanar de la basílica de Castelló d'Empúries

L'obra es farà per fases i caldrà buscar una pedra alternativa perquè l'original està esgotada

La comissió de Patrimoni ha autoritzat la restauració de la portalada i el campanar de la basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries (Alt Empordà). L'obra es farà per fases i, bàsicament, consisteix a canviar les parts de pedra més degradades. Com que la pedra original està esgotada caldrà fer prèviament un estudi geològic per determinar quin material pot ser un substitut adient. Coneguda com 'la Catedral de l'Empordà' per les seves grans dimensions, va començar a construir-se a partir del segle XIII i va acabar dos segles més tard amb la façana de marbre. El projecte puja als 300.000 euros i la primera fase, de 100.000 euros, la pagarà la Generalitat.

El papa Benet XVI va atorgar el títol de basílica menor a l'església parroquial de Santa Maria de Castelló d'Empúries l'any 2006. Actualment, només hi ha dos temples que ostenten aquesta distinció: el de Castelló i la basílica de Sant Feliu de Girona. 

Ara, la comissió de Patrimoni ha donat llum verda a una obra per posar al dia les parts més deteriorades del temple. Segons ha explicat el director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida, el projecte s'enfila fins als 300.000 euros i es farà per fases. La primera -que la pagarà la Generalitat i és de 100.000 euros- bàsicament afecta el campanar i la portalada on cal canviar les peces més deteriorades.

Baulida ha explicat que el projecte té una complicació: la pedra original està esgotada i cal buscar un material substitut. Per tant, la comissió condiciona l'inici de les obres a què els promotors de l'obra facin abans un estudi geològic per determinar quin material substitut cal usar i en quins punts del temple s'ha d'actuar. 

El director dels serveis territorials apunta que també caldrà fer alguns "ajustaments" a la resta de parets. "Hi ha elements decoratius de la pedra que s'han trencat o erosionat molt i caldria substituir-los", ha apuntat. 

D'altra banda, la Comissió de Patrimoni ha aprovat també la restauració de la portalada i la rosassa de Sant Pere de Púbol, al Baix Empordà, que està molt erosionada pel pas del temps. En aquesta església se substituirà la porta interior de dos batents de fusta per un vidre que permeti mirar l'interior des de fora.