El projecte 'Planters' convida artistes a les aules per fomentar l'esperit creatiu dels estudiants

Temporada Alta i el Festival de Música de Torroella de Montgrí formen part de la iniciativa

El projecte 'Planters' implica alumnes d'escoles i instituts gironins, mestres i professors, artistes, dos dels festivals de referència de les comarques gironines - el Temporada Alta i el Festival de Música de Torroella de Montgrí-, el Departament d'Ensenyament i la Càtedra Unesco. Aquesta iniciativa s'inspira en experiències nascudes a Mèxic a partir del 2006 de la mà del consorci Conarte Internacional, que ara arriba a Girona per desplegar el seu projecte. 

La presidenta de Conarte Internacional a Girona, Gemma Carbó, és l'encarregada de coordinar l'experiència. Segons assegura, les comarques gironines són "un laboratori privilegiat" per desplegar el projecte perquè compta amb un gran nombre de festivals, hi ha "una riquesa creativa sorprenent" i les institucions públiques, especialment la delegació d'Ensenyament, tenen "sensibilitat" per les arts. 

'Planters' ha començat aquest curs a diferents centres de les comarques gironines. El projecte està finançat per la fundació privada Daniel & Nina Carasso, que es marca com a objectiu escollir entorns on hi hagi una elevada presència d'alumnes d'origen immigrant. "Molts d'aquests alumnes només tenen l'oportunitat de tenir contacte amb les arts a l'escola, no van a escoles de dansa o de música com a extraescolar ni tampoc assisteixen a festivals o concerts", justifica la presidenta de Conarte, Gemma Carbó. 

Per això, 'Planters' ha començat a centres situats a Salt i també a Torroella de Montgrí-L'Estartit, també pel fet de comptar amb festivals potents al seu entorn. Els centres que ja formen part del projecte són els instituts Salvador Espriu de Salt i Vallvera de Salt, l'escola Gegant del Rec -també de Salt- i l'escola Portitxol de l'Estartit i l'IES Montgrí. 

Professors, alumnes i artistes a l'aula

Un cop per setmana, artistes de diferents especialitats van a les aules i, amb la col·laboració dels mestres i professors de diferents especialitats, fan realitat una nova manera d'aproximar-se a la creació artística. Per exemple, a l'institut Montgrí els alumnes de 3r d'ESO han creat una banda amb fusta, percussió i metall; a l'IES Vallvera de Salt combinen coneixements relacionats amb les ciències socials amb el teatre; a l'escola Portitxol els alumnes de 3r, 4rt i 5è aprenen a tocar l'ukelele i fan dansa de la mà d'una ballarina professional i a l'escola del Gegant del Rec aprenen a tocar el violí i el violoncel. 

Carbó ha explicat que el que diferencia el projecte 'Planters' és que es té en compte el paper dels mestres, se'ls implica i se'ls forma per tal de garantir la sostenibilitat del projecte. Un cop a l'any, membres de Conarte Internacional de Mèxic venen a Girona per tal de fer una jornada de formació. A més, hi ha reunions de treball mensuals entre artistes i mestres per avaluar com està funcionant el projecte. La Càtedra Unesco també està atenta als resultats i transfeix els coneixements que sorgeixin del projecte a facultats interessades, com la de Pedagogia de la UdG. 

El projecte és de dos anys per a cada grup que hi participa, amb la intenció de donar una certa continuïtat al fet creatiu. "Volem generar una renovació pedagògica per tal de canviar la manera com fins ara s'han afrontat els ensenyaments culturals", manifesta Carbó, que assegura que els docents especialistes poden aportar una visió "més tècnica i pedagògica" i els artistes fomentar l'esperit creatiu. 

A partir del gener, el projecte incorpora nous centres: l'IES Santiago Sobrequés de Girona (amb els alumnes del batxillerat artístic), l'escola Guillem de Montgrí i les escoles Pous i Pagès i Anicet de Pagès i de Puig de Figueres. El Departament d'Ensenyament també està implicat en el projecte i participa de les reunions de treball.

El paper dels festivals

El projecte té una vinculació molt important amb els festivals i amb els esdeveniments culturals que passen a l'entorn dels centres que participen. De moment, ja col·laboren amb Conarte Internacional el festival d'arts escèniques Temporada Alta de Girona i Salt i el Festival de Música de Torroella de Montgrí. 

El director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, ha assegurat que de seguida es van sentir atrets per la idea d'acostar creadors i alumnes. Sunyer ha explicat que el ministeri de Cultura de França té un projecte similar i que, per tant, de seguida van voler-hi participar. Aquest any ha coincidit pràcticament l'arrencada del festival amb l'inici del projecte però, amb vistes a l'any vinent, volen fer que artistes "de primer nivell" que passen pel Temporada Alta també puguin anar a les aules i explicar les seves experiències. A més, també volen fer lloc als alumnes perquè assisteixin a assajos i també a representacions. "Experiències així ens fan créixer com a festival, ens fan més rics i més intel·ligents", ha manifestat. 

En la mateixa línia, el director de les joventuts musicals de Torroella de Montgrí, Josep Llobet, ha dit que la seva voluntat és generar relacions entre estudiants i músics. Per exemple, es plantegen que els estudiants que estan aprenent a tocar algun instrument puguin participar en properes edicions del festival i també vagin a concerts de manera gratuïta. "Aquest projecte ofereix valor afegit al festival", ha reconegut.