Clou la 33ena Festa de la Ratafia amb l'edició limitada de Ratafia 1842 esgotada

197 ratafies casolanes es van presentar al concurs anual

La Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners ha donat el tret de sortida a la temporada de tast d’aquesta beguda, una festa amb gran afluència de visitants i expositors i molt bona repercussió econòmica segons els seus organitzadors apuntant que ha acollit més de 60 activitats per totes les edats.

Enguany s’han donat més facilitats als visitants, amb més espai i la nova carpa del Ratafiàrium, una senyalització millorada i moltes activitats. La gran novetat que ha estat l’edició limitada de Ratafia 1842 “Vuit Porrons” i la “Nou verda”, que es van exhaurir.

Espai gastronòmic Ratafiàrium

Un pas endavant de la Festa de la Ratafia ha estat l’Espai gastronòmic Ratafiàrium, una carpa de 300 metres quadrats a la Plaça del Firal on 25 elaboradors han presentat i deixat tastar els seus productes amb ratafia. També ha estat un espai per aprendre, amb showcookings i presentacions durant el dissabte i el diumenge de la Festa, que el públic i els participants han valorat molt positivament.

S’hi ha pogut trobar productes com el pa de Ratafia (Forn Corominas), la infusió de Ratafia (Tegust), la melmelada de Ratafia (Fundació Emys), o el croissant de Ratafia (Abraham Balaguer), torró de St. Jordi (pastisseria la Gasela) i també formatge de ratafia, iogurt i bunyols, entre d'altes.

33è Concurs de la Ratafia

El Concurs de la Ratafia és l’eix central de la Festa de la Ratafia, present al llarg de l’any a través de les diverses activitats que es duen a terme (sortides de recollides d’herbes, talleret de la ratafia, taller de filtrar).

En aquesta edició s’han presentat 197 ratafies casolanes. Hi ha qui diu que la ratafia guanyadora al Concurs de la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners vindria a ser la millor de Catalunya, ja que és el més antic del Principat que gaudeix de més participació.

Enguany, els guanyadors del 33è Concurs de la Ratafia han estat:
1r. Premi: Assumpció Grimal de Sarrià de Ter
2n Premi: Associació Dones més que mai de Sarrià de ter
3r Premi: Damià Aguirre de Sarrià de Dalt.
Premi a la millor ratafia local: Marc Tomàs Rodó
Cal destacar en relació a altres anys l’alt nivell de les ratafies participants.

La 33a Festa de la Ratafia es va tancar el diumenge a les vuit del vespre amb litúrgia de despenjada del penó, que es va dur a la casa del custodi (Marc Tomàs Rodó, premi de millor ratafia local 2014), i es va fer la litúrgia de tancament de la 33a Festa de la Ratafia.

Activitats al voltant de la ratafia

Durant aquest cap de setmana els bars i restaurants de Santa Coloma han tingut molt d’èxit amb la proposta de la “Ratafia al Plat”. Un ple absolut a totes les franges horàries i la majoria d’establiments incorporarà els plats de ratafia a la carta per la resta de l’any. Fins al 23 de novembre es podran degustar plats en més de 30 restaurants de Santa Coloma de Farners i La Selva en les jornades gastronòmiques “Ratafia al plat”. D’altra banda, l’èxit d’assistència de la Ruta urbana per l’Univers de la Ratafia, que s’ha dut a terme els dissabtes d’octubre i durant la Festa de la Ratafia, han animat a la Confraria de la Ratafia a programar-la durant tot l’any. Els participants valoren molt l’experiència sensitiva i la dinàmica de la ruta que combina història i gastronomia d’una manera engrescadora.

Pel que fa a la Carta de Ratafies, 15 establiments de Santa Coloma ja l’estan oferint als seus clients; és una “ressenya” visual, olfactiva i gustativa de cinc ratafies catalanes que està previst ampliar en un futur. La Festa està en creixement, explorant nous camps entre la tradició i la modernitat i és una aposta decidida de Santa Coloma de Farners per potenciar aquesta marca identitària.

La Festa de la Ratafia està organitzada per la Confraria de la Ratafia i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, amb la col·laboració de moltes entitats i persones de la població.