'Això no passarà mai més a la vida i vull ser-hi'

L'empenta i les ganes d'ajudar de més de 40.000 voluntaris fan possible el procés participatiu d'aquest 9-N

Poder treballar desinteressadament en el procés participatiu d'aquest 9-N és la il·lusió que els més de 40.000 voluntaris han pogut fet realitat aquest diumenge al matí. Les incerteses que hi ha hagut fins a les últimes hores de la votació no ha afectat els ànims del que seran els protagonistes de la jornada d'avui. Molts d'ells reconeixien que en el fons confiaven que la votació es faria sense incidències. "Sabíem que seria un gran dia i que la gent es podria expressar lliurement tot i els entrebancs que ens han posat des de Madrid i de tots aquells que volien impedir-ho", explicava aquest matí en Josep Sagué, vocal d'una de les setze taules de votació que hi ha a l'IES Santiago Sobrequés de Girona.

Els actors del procés de participació són els coordinadors del procés -presents a cadascun dels punts de votació a tot Catalunya-, els gestors i membres de la mesa -presidents i vocals- i els suplents. Cada mesa està formada per un president, que custodia l'urna i vetlla perquè tot funcioni correctament, juntament amb dos vocals. Un d'ells registra el nom de la persona per comprovar que pot votar i el segon anota les dades a mà.

Les cues que s'han fet des de primera hora del mati no han agafat els voluntaris per sorpresa, que ja s'esperaven que l'assistència seria important. En Jordi Plavia és un dels presidents de la mesa d'aquest institut. "Portem gairebé dues hores i la veritat és que no hem parat ni un sol moment i això que no ens adormim". Explica que les persones que vénen a votar estan ben informades i que la gran majoria porta la documentació correctament. Un a un els ciutadans feien cua per dipositar el seu vot. Les cues no han arribat a superar el quart d'hora en aquest institut gràcies als voluntaris que entre passadissos orientaven als assistents a l'aula que se'ls havia assignat.

Una feina i un dia irrepetible

Els voluntaris tenen un perfil molt variat, homes i dones de totes les edats. Persones que porten anys exercint de voluntaris en activitats del poble juntament amb d'altres que ho han fet per primer cop perquè volien viure el que preveuen serà un dia irrepetible. Ho explicava aquest matí un d'ells, en Ramon Fortià, un dels gestors de mesa a l'IES Jaume Sobrequés. "Això no passarà mai més a la vida i hi vull ser; és un procés històric i en vull ser protagonista", assenyalava aquest matí.

Aquesta idea es repetia per boca de molts d'ells. Ho deia també en Josep Sagué, quan afirmava que "els llibres d'història parlaran del 9-n i explicaran que va ser quan va començar el procés cap a la independència de Catalunya".

Les ganes per fer-ho possible ha comportat també un excés de voluntaris a una part dels punts de votació de Catalunya. A l'IES Santiago Sobrequés de Girona una cinquantena de suplents s'han ofert per cobrir qualsevol baixa. Finalment, només n'hi ha hagut tres i s'han hagut d'escollir a l'atzar perquè tothom volia estar a primera fila.

"Aquest és un procés on els vertaders protagonistes som els voluntaris perquè es demostra la voluntat del país per tirar el procés endavant", ha sentenciat Plavia.