Serren el pal que aguantava l'estelada prop del monestir de Sant Pere de Rodes

Un treballador ha donat l'avís a quarts de set del matí

Uns desconeguts han serrat aquesta passada matinada el pal que aguantava l'estelada que uns militars van estripar la setmana passada prop del monestir de Sant Pere de Rodes, al Port de la Selva (Alt Empordà).

Ha estat un treballador del monestir qui en arribar a quarts de set al lloc ha vist que no hi havia l'estelada que fa uns dies va patir un atac ni tampoc en aquesta ocasió el pal que la sustentava.

Fa just una setmana, un grup de militars que feien exercicis a les immediacions del monestir van estripar la bandera que onejava al Coll del Mosquit. Hores després, va ser reposada i l'exèrcit espanyol, que va atribuir l'acció a un sol soldat, va demanar disculpes.

És habitual que els militars facin pràctiques en aquest indret, i de fet així ho comuniquen a les autoritats locals, tal com va fer la setmana passada, segons va explicar aleshores el regidor de Governació del municipi, Roger Pinart. L'exèrcit espanyol va demanar disculpes per l'acció i va assegurar que obriria una investigació per "depurar responsabilitats".

Poques hores després dels fets, un jove es va enfilar al pal arrencat aquesta matinada per col·locar una bandera nova. El jove, que va actuar tot sol, va penjar una estelada de menors dimensions a l'espera que el cap de setmana passat s'instal·lés una altra bandera més gran i que també ha desaparegut.

El juliol del 2010, el Port de la Selva es va convertir en el primer municipi en declarar-se "moralment exclòs" de la Constitució espanyola en resposta de l'Estatut. L'escrit criticava durament a resolució del Tribunal Constitucional i qualificava "d'humiliant" la sentència i que reduïa a un "text de mínims" el text. Unes setmanes després, una vintena d'alcaldes de pobles que també es van declarar "moralment exclosos" de la Constitució es van reunir al monestir de Sant Pere de Rodes.


El pal ha desaparegut de damunt de la serra © X. Bassaganya