Cermak: 'Vaig matar-la després de dir que la meva mare era una puta de 30 euros'

L'acusat explica que no ho tenia planejat, però que va perdre la paciència

L'indigent acusat de matar una anciana, veïna de Platja d'Aro, no s'ha desdit de la confessió que ja va fer als Mossos d'Esquadra i durat el pas a disposició judicial i ha reiterat, aquest dilluns davant el jurat popular, que el 20 de juny del 2011 va portar la dona amb cotxe fins a un bosc, la va escanyar amb una corda i va abandonar el cadàver embolicat amb una catifa dins una riera seca.

Segons ha relatat al judici, ell i la víctima eren "companys" des de l'any 2006. Tenien una bona relació i es veien gairebé a diari. De fet, nombrosos testimonis ha assegurat que els veien sovint plegats per Platja d'Aro, on solien rebuscar objectes a les escombraries per després revendre'ls. Cermak ha explicat que la relació sempre va ser cordial, tot i que l'any 2008 ja es van enfadar una vegada i van estar temps sense parlar-se fins que la dona li va demanar perdó.

"Va insultar el nom de la meva mare dient que era una puta de 30 euros", ha recordat l'acusat que diu que es va sentir molt ofès. Aleshores "la va perdonar" però quan el 20 de juny la dona va començar a insultar la seva mare de nou "va perdre la paciència". "No sé què li passava, però no parava d'insultar", ha explicat.

Jindrich Cermak, conegut com 'el txec', ha explicat que els insults van començar a casa d'ell, on la dona havia anat de visita. "Vaig intentar passar", ha explicat. Després ell es va oferir a dur la víctima fins a casa seva amb cotxe, fent una parada al bosc de Llagostera on ell hi tenia gossos per deixar-hi pinso. "Dins el cotxe va començar a insultar altre cop", ha exposat Cermak.

Va ser llavors quan va obrir el maleter, on hi duia una corda i la catifa, i va "decidir matar-la". Mentre la víctima continuava asseguda al seient de copilot, Cermak es va apropar a ella per l'esquena i la va escanyar. "No es podia defensar", ha reconegut l'acusat que diu que l'atac va ser per sorpresa, d'esquenes, d'un home de 40 i pocs anys a una anciana de 77 i de menys envergadura.

"Vaig estrènyer fins que va deixar de respirar", ha explicat el processat. Després, va agafar la catifa, va embolicar el cos lligat amb cordes i el va llançar a la riera. Cinc mesos més tard, uns boletaires van trobar les restes òssies de la víctima, que constava com a desapareguda.

Assassinat i confessió

Cermak ha assegurat que sentia "un pes" i volia confessar el crim. Per això, quan el 20 de juliol del 2012 els Mossos d'Esquadra el van citar a declarar com a testimoni per l'amistat que tenia amb la víctima, va reconèixer espontàniament que l'havia matat.

El fiscal, Víctor Pillado, considera que Jindrich Cermak és autor d'un delicte d'assassinat i li aplica un atenuant de confessió perquè la seva col·laboració amb la justícia va ser essencial per esclarir el cas. L'acusació pública demana inicialment 17 anys i mig de presó però ja ha avançat que, si Cermak manté la confessió podria rebaixar la petició fins als 10 anys de presó considerant que es tracta d'un atenuant molt qualificat de confessió.

En la mateixa línia, la defensa encapçalada pel lletrat Samuel Garcia-Quintas, demana d'entrada l'absolució però ha matisat que no posa en dubte l'autoria, sinó que considera que la petició inicial del fiscal era "massa elevada". La defensa també obre la porta a demanar una sentència condemnatòria de 10 anys.