Judici a un indigent que va escanyar una anciana i abandonar el cadàver al bosc

Fiscal i defensa demanen 10 anys de presó per assassinat amb un atenuant molt qualificat de confessió

L'Audiència de Girona jutja a partir de dilluns l'acusat d'escanyar una anciana amb una corda i abandonar el cadàver en un bosc de Llagostera (Gironès) el juny del 2011. Fiscalia i defensa demanen 10 anys de presó per a Jindrich Cermak per un assassinat amb un atenuant molt qualificat de confessió perquè l'acusat va reconèixer el crim espontàniament quan els Mossos d'Esquadra li prenien declaració perquè era amic de la víctima. L'acusat va dir que havia decidit acabar amb la vida de la dona perquè li va dir que la seva mare era una "puta de 30 euros".

La confessió va ser després que uns boletaires trobessin les restes òssies de la dona en una zona boscosa prop de la carretera entre Llagostera i Tossa. L'acusat i la víctima -que era veïna de Platja d'Aro- es van conèixer l'any 2008 i es van convertir en amics. Plegats, es dedicaven a buscar menjar als contenidors de la població i després el revenien a terceres persones. Segons sosté el fiscal, els dos passaven la major part del dia junts i era habitual veure'ls plegats. De fet, la víctima havia anat a casa de l'acusat en més d'una ocasió.   

A finals de juny, però, l'anciana que llavors tenia 77 anys va desaparèixer, tal com va denunciar un germà seu. Cinc mesos més tard, uns boletaires que passejaven per una zona boscosa que hi ha al terme municipal de Llagostera, a tocar de la carretera que mena cap a Tossa de Mar, van trobar unes restes òssies, que van resultar ser les de la veïna de Platja d'Aro desapareguda.   

El fiscal, Víctor Pillado, sosté que entre el 19 i el 21 de juny del 2011 l'acusat Jindrich Cermak, va asfixiar la dona amb una corda. Segons relata l'acusació pública, l'indigent d'origen txec havia decidit acabar amb la vida de la víctima i va tramar un pla per aconseguir-ho. Li va demanar que l'acompanyés en la furgoneta fins a Llagostera però, un cop van arribar allà i mentre la dona continuava asseguda al seient del copilot, va agafar una corda que duia i la va estrangular.   

"Li va col·locar la corda al voltant de coll per l'esquena i des de la part del darrere de la furgoneta, sense que la víctima es pogués defensar de l'atac per inesperat i perquè tenia poc espai per desfer-se del seu atacat", apunta el fiscal que afegeix que l'home va estrènyer la corda fins que la víctima va deixar de respirar. Va morir per asfíxia.  

Després de matar-la, va agafar una estora que havia portat per desfer-se del cadàver, la va embolicar i la va llançar a una riera seca propera al lloc. L'acusat coneixia perfectament la zona perquè durant un temps havia viscut en un campament enmig del bosc prop del punt on els boletaires van localitzar el cadàver.   

El mateix acusat reconeix que va ser així com la va matar i, de fet, fiscalia i defensa, encapçalada pel lletrat Samuel Garcia-Quintas, han modificat la qualificació inicial que van fer del crim i han presentat un nou escrit de conclusions provisionals conjunt en el qual demanen que el condemnin a 10 anys de presó per un delicte d'assassinat aplicant-li un atenuant molt qualificat dels fets. Aquesta petició serà la definitiva un cop acabat el judici si Cermak manté la confessió davant el jurat popular, tal com ha fet durant tot el procés.  

Confessió espontània

Un cop iniciada la investigació després de la troballa del cadàver, la policia va estrènyer el cercle al voltant del sospitós. El 20 de juliol del 2012, els Mossos d'Esquadra li van prendre declaració com a testimoni per l'amistat que tenia amb la víctima. Aleshores, l'home va confessar que l'havia matat. Segons sostenen fiscal i defensa, Jindrich Cermak no sabia que en aquell moment que ja era el principal sospitós del crim.   

La confessió la va mantenir també quan va passar a disposició judicial. L'indigent va assegurar que havia matat la dona perquè li havia dit que la seva mare era "una puta de 30 euros". Els Mossos d'Esquadra també van seguir com a via d'investigació un crim per diners perquè tot i que rebuscaven en contenidors, la víctima tenia fama de tenir recursos econòmics.

Inicialment, el fiscal demanava per a Cermak 17 anys i mig de presó i la defensa volia que l'absolguessin perquè apuntava que les proves forenses no havien pogut provar que la dona va morir de forma violenta. L'acusat ha de reiterar la seva confessió davant els nou membres del jurat popular dilluns a la tarda. La previsió és que el judici s'allargui fins dimecres, quan entregaran l'objecte del veredicte al jurat, que es retirarà a deliberar fins a arribar a un acord.