Pelegrí assegura que s'ha arribat "a una posició de consens" amb el territori al voltant del PRUG

Agricultura finalment no retirarà el pla com demanaven els municipis

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que aquest divendres ha visitat la granja d'ATO de Mas Bes, a Vilobí d'Onyar, ha assegurat que en la reunió que va mantenir dimecres amb els alcaldes de Cadaqués, el Port de la Selva i Roses per abordar el polèmic pla d'usos (PRUG) del Parc Natural del Cap de Creus, es va arribar a una "posició de consens i acord en favor del territori".

Una acord que, de moment, no comporta la retirada del pla com demanaven els municipis afectats. Segons un comunicat del Departament d'Agricultura, el compromís passa per "resoldre conjuntament" les al·legacions al pla que tramita el Govern i elaborar un informe jurídic "que avaluï la possibilitat de la seva retirada".

Finalitzat l'acte a la lletera ATO, el conseller Pelegrí no ha volgut aprofundir en els detalls de la trobada remetent-se al comunicat enviat pel Departament d'Agricultura. Així, segons aquest, a la reunió de divendres, a banda del conseller Pelegrí, hi van assistir l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, l'alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, així com el delegat del Govern a les comarques gironines, Eudald Casadesús.
A l'escrit s'assegura que els representants municipals van mostrar el seu descontentament no només pels continguts del document que ha sortit a exposició publica sinó també pel que ells han considerat un defecte de forma en la tramitació prèvia a l'aprovació inicial. Malgrat aquest fet, els alcaldes i l'alcaldessa presents van refermar el seu interès per vetllar per la protecció dels valors del Parc Natural del Cap de Creus, posant tot l'èmfasi en la compatibilitat dels usos i les activitats tradicionals i la seva incidència real en la preservació del medi.

En aquest sentit, els alcaldes i el conseller han acordat que a la propera reunió de la Junta Rectora del Parc, convocada per al proper dilluns dia 3 de novembre, es pugui formalitzar una sol·licitud per tal que les al·legacions que es formulin al document en el tràmit d'informació pública siguin resoltes conjuntament pel departament i per la mateixa Junta Rectora del Parc, així com la possibilitat que la Junta Rectora emeti un informe preceptiu amb posterioritat a aquesta anàlisi conjunta.

A petició dels alcaldes, a més, es va acordar amb el conseller que, paral·lelament, els pobles demanarien un informe jurídic, que ja s'està elaborant, per tal que els serveis jurídics de la Generalitat avaluïn la possibilitat de la seva retirada i el reinici de la tramitació pel que ells consideren un defecte de forma.

Pel que fa a la posició del conseller Josep Maria Pelegrí, el comunicat apunta que ha compromès la seva intenció que així es faci si ho sol·liciten des de la Junta Rectora, i ha manifestat la seva posició que "no té cap intenció -ni l'ha tingut mai- d'imposar cap criteri o condició que no sigui mitjançant el pacte i el consens entre els alcaldes i la mateixa Junta Rectora i la conselleria".

"Des que vam arribar al Departament i vam assumir les competències de Medi Natural i Biodiversitat sempre he defensat que qualsevol actuació en els espais protegits que gestionem, o en els que puguin crear-se en el futur, l'hem de fer cercant el consens amb el territori i trobant l'equilibri necessari entre el desenvolupament de la població que hi viu i el manteniment dels valors naturals que atresoren i que van motivar la seva protecció", ha assenyalat Pelegrí.

Així mateix el conseller també s'ha compromès que des de la conselleria es parlarà amb aquelles entitats que han manifestat la seva posició contrària al document exposat a informació pública, per tal de demanar-los que facin arribar al Departament les seves observacions amb l'objectiu que també puguin ser analitzades conjuntament, i en el seu cas, incorporades.

Manifestació a Cadaqués

Tot i els avenços aconseguits a la taula de negociació segons el departament, demà dissabte hi ha convocada una manifestació a Cadaqués a les quatre de la tarda per exigir al conseller Pelegrí la retirada del pla que tramita el Govern perquè "atenta completament amb l'idea i projecte de futur que té el poble".