El fiscal manté els 21 anys de presó per a l'acusat de tirotejar la dona a Girona

El jutjat tanca la investigació que va obligar a suspendre el jurat a darrera hora i reenvia el cas a l'Audiència

El fiscal manté la demanda de 21 anys de presó contra Bernard Andrighetto, l'acusat de matar la dona d'una rajada de trets a Girona. La decisió arriba després que s'hagi tancat la investigació que, a última hora, va obligar a suspendre el jurat contra Andrighetto. L'aparició d'un testimoni exculpatori assegurant que un conegut li va confessar ser l'autor del crim va fer retornar el cas a instrucció.

Ara, el jutjat ja ha tancat aquesta fase, després de prendre declaració al testimoni i investigar a fons si un tercer va cometre el crim. El fiscal Víctor Pillado, però, creu que tot plegat és una maniobra d'Andrighetto per desviar l'atenció i l'acusa d'assassinar la dona després d'acorralar-la al lavabo. El judici contra Bernard Andrighetto, en presó preventiva des del 2011, havia de celebrar-se el setembre de l'any passat. Quan ja estava tot llest perquè l'Audiència de Girona engegués el jurat popular, però, l'aparició d'un testimoni exculpatori va fer aturar tot el procés i retornar el cas a instrucció.

El testimoni, aportat per l'advocat de la defensa, assegurava que un conegut li havia confessat ser l'autor material del crim. El testimoni descrivia aquest suposat assassí com "una persona de raça negra, complexió forta, entre 1,75 i 1,80 d'alçada, ulls verds, una edat compresa entre els 35 i els 40 anys i que assegurava que es deia Fran".

Això va obligar a suspendre el jurat i a tornar a enviar el cas a instrucció (en concret, al Jutjat de Violència sobre la Dona). L'objectiu era que, abans no s'assegués Andrighetto a la banqueta dels acusats, es tanquessin tots els dubtes al voltant d'aquesta tercera persona.

De fet, no era el primer cop que aquest extrem apareixia al llarg de la investigació del crim. El mateix Andrighetto, en una segona versió dels fets (a la primera, admetia haver disparat l'arma ell mateix) va dir que un home de raça negra era qui havia mort la seva dona. I el fill de la víctima també va assegurar davant els Mossos d'Esquadra que el dia del crim va veure la seva mare acompanyada "d'un estrany" dins del domicili.

Recerca a fons

Ara, un any després, el jutjat ha tancat la investigació. Durant aquest temps, ha pres declaració al testimoni exculpatori i també s'ha centrat a buscar a fons si realment, aquesta tercera persona existeix. I la conclusió, per al fiscal del cas, és que no hi ha cap altre implicat en el crim a banda d'Andrighetto.

De fet, durant aquest temps, sí que s'ha localitzat un home que coincideix en part amb la descripció feta pel testimoni. Però només en part. Es diu Fran, és de raça negra i feia temps que havia conegut la dona d'Andrighetto. Per contra, però, no té els ulls verds i -el que és més important- no viu a Girona ni tampoc hi era el dia del crim.

Després que s'hagi tancat la instrucció, que l'aparició del testimoni exculpatori va obligar a reobrir, el fiscal no té dubtes. Per això, ara que el cas es reenviarà a l'Audiència de Girona perquè torni a fixar data per al jurat, Víctor Pillado no ha tocat ni una sola coma del seu escrit d'acusació. Continua demanant 21 anys de presó per a Bernard Andrighetto, a qui acusa de ser l'únic autor del crim.

A trets al domicili

El fiscal acusa Andrighetto de matar la dona d'una rajada de trets a la casa que compartien al barri de Palau. La matinada del 17 d'octubre del 2011, segons recull l'escrit d'acusació, Andrighetto i la víctima van discutir al dormitori. Llavors, l'home va treure una pistola i va amenaçar la dona amb l'arma. Ella va fugir espantada fins al lavabo però, un cop allà, el processat la va acorralar, va agafar un segon revòlver i va disparar fins a deu trets amb les dues armes al mateix temps.

El fiscal, Víctor Pillado, demana que es condemni Andrighetto a 21 anys de presó. D'aquests, 19 per un delicte d'assassinat i els altres 2 restants, per un delicte de tinença il·lícita d'armes. Un cop el cas retorni a l'Audiència de Girona, la Secció Quarta -que és qui s'encarregarà de jutjar-lo- ha de fixar nova data per a la celebració del jurat popular. La previsió és que el cas arribi a judici entre els mesos de febrer i març de l'any vinent.