L'hospital Josep Trueta consciencia els gironins de com prevenir l'Ictus

El centre celebra el dia mundial de la malaltia i fa ecografies de Doopler de crani als usuaris que ho desitgen

El dia 29 d'octubre és el Dia Mundial de l'Ictus. Com que a Girona coincideix amb la festivitat de Sant Narcís, l'hospital Josep Trueta s'ha avançat un dia i aquest dimarts ha fet un seguit de proves (pressió arterials, diabetis o ecografies Doopler de crani) als usuaris interessats.

Amb tot plegat, el centre vol conscienciar els ciutadans que hi ha maneres de prevenir aquesta malaltia que, anualment, afecta uns 1.700 gironins. Segons el responsable del programa Ictus a l'hospital gironí, Joaquin Serena, amb els anys ha anat augmentant la xifra i cal fer prevenció. Els metges recomanen fer vida sana i controlar la pressió arterial, el colesterol i la diabetis per mantenir a ratlla la malaltia.


Sovint es relaciona l'Ictus amb persones d'edat avançada però les dades demostren que una de cada deu persones que pateixen aquesta malaltia -coneguda també com a infart o vessament cerebral- tenen menys de 45 anys i que tres de cada deu no arriben als 60. Amb el pas del temps la incidència de l'Ictus ha anat creixent i cada vegada afecta més gent. A la regió sanitària de Girona, per exemple, es registren cada any uns 1.700 casos, dels quals 600 acaben necessitant ingrés hospitalari al Trueta. 

Segons explica el responsable del programa al centre gironí, Joaquin Serena, també s'ha aconseguit reduir la mortalitat del 20% fins al 7% actual. Ara bé, el que més preocupa als experts és la discapacitat i les seqüeles que pateixen els malalts d'Ictus. Segons Serena, aquesta malaltia és la primera causa de discapacitat i, en el cas de les dones, és la primera causa de mort per davant del càncer (en els homes està en segon lloc, després de l'infart de miocardi). 

Per tot plegat, des de l'Associació Ictus Girona i des de l'Hospital Josep Trueta aprofiten la celebració del Dia Mundial de l'Ictus per sensibilitzar la població i donar a conèixer com es pot prevenir la malaltia. Al llarg d'aquest dimarts, personal sanitari ha fet proves a tots aquells usuaris interessats en saber si pateixen factors de risc: els han controlat la pressió, els nivells de glucosa i també de colesterol. Així mateix, també s'ha fet ecografies de Doopler de crani als usuaris interessats.

També se'ls explica quins són els primers símptomes de la malaltia, com la pèrdua de visió de cop d'un ull, no poder parlar o no poder moure part del cos. Sempre que es detecti qualsevol d'aquests factors cal avisar el metge. Girona disposa d'un codi ictus que s'activa específicament per a aquests casos.