El Col·legi d'Advocats de Girona dóna suport al 9-N

Assegura que la fórmula escollida per la Generalitat després de la impugnació és "l'adequada"

El Col·legi d'Advocats de Girona (ICAG) ha donat suport a la consulta del 9-N i demana que la llei s'adapti al mandat de les urnes. L'ICAG creu que la fórmula escollida pel Govern, després de la impugnació de l'Estat davant del TC, és "el mecanisme adequat" per conèixer la voluntat del poble català sobre el seu futur.

Els advocats gironins recorden que, precisament, en democràcia, les lleis "siguin del rang que siguin" s'han de poder derogar o modificar "d'acord amb les necessitats de la voluntat popular, expressada de manera democràtica, lliure i pacífica". "En democràcia no és la llei qui determina la voluntat dels ciutadans, sinó que és aquesta la que crea i modifica la legalitat", recull l'ICAG.

La Junta de Govern de l'ICAG ha acordat donar suport al 9-N. En un escrit, els advocats gironins recorden que, en virtut de l'article 122 de l'Estatut, la Generalitat té competències exclusives sobre consultes populars no referendàries i altres formes de participació ciutadana. Tot i que l'ICAG admet que "és cert que el procés participatiu no té valor jurídic per si mateix", el col·legi demana al Govern que es prengui seriosament el mandat de les urnes.

"El seu resultat permetrà a la Generalitat exercir amb ple coneixement de causa la iniciativa legal, política i institucional que li correspongui", recull l'escrit. Per a l'ICAG, després de la impugnació de l'Estat davant del Constitucional, la fórmula que ha tirat endavant el govern és el "mecanisme adequat" per conèixer la voluntat de Catalunya, ja que és "una expressió de l'exercici dels drets fonamentals a la llibertat d'expressió i a la participació ciutadana en els assumptes públics".

Per això, l'ICAG, llei a la mà, demana que no es prengui a la lleugera el resultat de la consulta. Precisament perquè, en democràcia, allò que prima és la voluntat del poble. "Les lleis, siguin del rang que siguin, han de ser promulgades, derogades o modificades d'acord amb les necessitats de la voluntat popular, expressada de manera democràtica, lliure i pacífica", recull l'escrit dels advocats gironins.

"Majoritària, democràtica i pacífica"

En aquest punt, el col·legi recorda -en una clara al·lusió a la postura de l'Estat- que "en una societat democràtica no és la llei la que determina la voluntat dels ciutadans, sinó que és aquesta la que crea i modifica la legalitat, sempre que s'expressi d'una manera majoritària, democràtica i pacífica".

Per tot això, la Junta de Govern del Col·legi d'Advocats de Girona demana que es treballi "dins el marc de respecte als drets fonamentals, tant individuals com col·lectius com a poble, per tal que la societat pugui avançar lliurement en el desenvolupament del què expressin les urnes". I hi afegeix, per concloure: "Amb la fermesa, el seny i el profund sentit democràtic que sempre ens ha caracteritzat".