Salut invertirà 3 milions d'euros per reformar les urgències del Trueta

La redacció del projecte es farà durant aquest any

El Departament de Salut ha donat a conèixer aquestes noves actuacions i terminis arran d'una pregunta parlamentària que es va presentar per escrit. En concret, demanava que el Govern respongués per escrit quines inversions tenia previst executar a l'Hospital Doctor Josep Trueta de Girona durant els anys 2014 i 2015. En el document de resposta, el Departament de Salut ha destacat tres coses.

D'una banda ha assenyalat que, seguint el Pla d'actuacions d'inversió en equipaments de salut del CatSalut, ja s'ha finalitzat la reparació de les façanes de l'hospital Josep Trueta de Girona, uns treballs que han durat dos anys (2013-2014) i que han comportat una despesa de 100.000 euros.

Paral·lelament, Salut ha informat que durant aquest 2014 està previst encarregar la redacció del projecte de reforma i ampliació del servei d'urgències de l'Hospital Josep Trueta de Girona. Una demanda llargament reivindicada pel col·lectiu de metges que, des de fa anys, critiquen que el servei d'urgències del Trueta ha quedat desfasat i obsolet. En concret, el Departament ha explicat que la redacció es farà a través de l'empresa pública infraestructures.cat i que s'espera que estigui enllestit l'any vinent. Llavors, "s'estaria en condicions de licitar les obres, en funció de la disponibilitat pressupostària", ha subratllat en la missiva. El cost estimat dels treballs de remodelació i ampliació arribaria als 3.000.000 euros. Tot i que, de moment, aquesta és la xifra inicial prevista.

No obstant això, cal tenir en compte que es tracta d'unes obres que estan condicionades al trasllat del laboratori clínic regional de Girona que passarà del Trueta al parc hospitalari Martí i Julià de Salt. D'aquesta manera, l'hospital gironí disposaria d'espai lliure per ampliar les urgències.

De moment, el passat mes de març ja es va conèixer que l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) havia publicat al web de Contractació Pública l'anunci de licitació de la redacció del projecte del nou laboratori clínic regional per un import global de 113.277,28 euros, amb IVA inclòs. El nou laboratori, que es convertirà en centre de referència per a tota la regió sanitària, es construirà en un espai de 1.500 metres quadrats al subterrani de l'edifici del sociosanitari i tindrà un cost màxim d'1,5 MEUR. Aquest canvi de lloc respon a la voluntat de crear "aliances estratègiques" entre l'IAS i el Trueta, seguint el projecte CIMS d'unificació dels dos hospitals gironins.

Actualment, el laboratori clínic regional de Girona està constituït per un laboratori central, situat a l'hospital Josep Trueta de Girona, i un laboratori de resposta ràpida a l'hospital Santa Caterina i a l'hospital de Campdevànol. El laboratori presta els seus serveis a l'assistència primària de tots els centres de l'ICS a Girona, de l'IAS i a les àrees bàsiques que depenen de l'hospital de Campdevànol. També al Trueta i Santa Caterina. Segons les dades del Departament de Salut, durant els darrers dos anys, el centre ha fet més de 10,8 milions de proves.

En darrer lloc, i tal com s'havia donat a conèixer ara fa uns mesos, l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de l'hospital Trueta té previst adequar durant aquest any els seus espais administratius - que es troben a la planta del soterrani- per un import de 300.000 euros, instal·lar un equip de Trigeneració i renovar els equipaments i la tecnologia mèdica. Tota una sèrie de canvis i innovacions que segueixen la línia que va marcar el Departament de Salut que ara fa uns mesos va aparcar la idea de construir un nou hospital tot apostant per adequar i remodelar l'actual edifici que data del 1956.