La collita de la castanyes es preveu irregular

Aquest cap de setmana se celebra la 20a Fira de la Castanya de Viladrau

La gran quantitat de pluja que ha caigut al Parc Natural del Montseny en les darreres setmanes i mesos feia preveure als experts que la campanya de la castanya seria mot bona en quantitat. Un dels socis del Centre de Manipulació de la Castanya de Viladrau, Joaquim Solé, però, ha explicat que les altes temperatures de les últimes setmanes i dies ha "sobtat" la castanya, i ara es troben que la recollida a les finques que gestionen és irregular: "hi ha finques amb molt fruit i n'hi ha on gairebé no en collim". Amb tot, Solé assenyala que la que s'està recollint és d'una qualitat "extraordinària", millor que la de l'any passat.

La castanya catalana representarà el 2% del consum total durant la Castanyada. En ple Parc Natural del Montseny s'hi troba l'empresa Castanya de Viladrau, l'única de Catalunya dedicada a produir i comercialitzar la castanya amb certificat i registre sanitari.

Un dels socis de l'empresa, Joaquim Solé, ha explicat que les seves previsions són igualar la recollida que van fer l'any passat, en què van sumar uns 10.500 quilos. Tot i que aquests dies la recollida de la castanya dels boscos osonencs sigui irregular, preveuen que s'allargarà en el temps, "perquè els fruits estan madurant molt a poc a poc". Gràcies a les pluges, la castanya està molt hidratada, "i el pelló es va obrint molt a poc a poc", ha explicat Solé.

Del total de castanyes que es consumiran a Catalunya els propers dies, el 80% prové de Galícia, i el 20% de la Xina, ha destacat el productor. Amb tot, la catalana s'està fent un lloc en aquest mercat i ja representa al voltant d'un 2%. El Montseny és la principal zona productora de castanyes de Catalunya. L'empresa Castanya de Viladrau es va crear ara fa cinc anys a Viladrau i, des de llavors, es dedica íntegrament i durant tot l'any a produir i comercialitzar aquest producte i els seus derivats. Un dels objectius principals de l'empresa és recuperar el castanyer abandonat del Montseny i protegir i difondre el patrimoni.

Durant els dies previs a la festa de la Castanyada, a l'empresa el telèfon no para de sonar, els clients arriben, compren i se'n van i els treballadors acceleren els seus ritmes habituals per poder servir a temps aquest producte a petits comerços, restaurants i particulars. La castanya de Viladrau "es cull aquí mateix", als boscos del voltant, i per això cada dia arriben fresques al Centre de Manipulació de la Castanya on es tracten manualment i s'envasen. Solé explica que algunes de les particularitats del producte és que el fruit té una hidratació molt alta, és molt brillant i fàcil de coure.

Joaquim Solé ha explicat que cada vegada més noten que hi ha un tipus de públic interessat en adquirir la castanya del territori "per la qualitat del producte i pel servei que es dóna". A banda de la venda estricta de castanya, algunes de les activitats que proposen i que agrada molt als clients és anar a collir els fruits al bosc tot fent una passejada, o torrar castanyes i poder-les menjar al costat del foc a la mateixa finca.

Entre les novetats que presenten enguany, hi ha una ruta pels boscos en 4x4 "que està agradant molt" o un taller de pa de castanya. Una altra de les novetats d'aquesta edició és la presència d'una castanyera, que explica a petits i grans la història de la Castanyada i també té l'objectiu de no deixar perdre les cançons tradicionals que es cantaven per aquestes festes.

Solé ha explicat que la plaga de la vespa xinesa aquest any ha afectat poc als castanyers. L'animaló necessita molta calor per reproduir-se "i per sort aquest estiu ha estat plujós". El productor assenyala que tot i que no hagi afectat massa, "això no s'ha acabat" i cal prendre mesures urgents perquè si l'any que ve no es donen aquestes condicions "les conseqüències poden ser molt dolentes".

Una empresa que té vida tot l'any

Castanya de Viladrau gestiona diverses finques de propietaris forestals del territori i s'ocupa de produir i comercialitzar el fruit que sorgeix dels castanyers i també de gestionar el bosc i la fusta que se n'extreu, per elaborar mobles, estructures o altres productes que els encarrega el client a l'avançada. Joaquim Solé explica que el negoci els va prou bé i estan notant un augment en les comandes. Enguany han començat a obrir-se a altres línies de negoci com per exemple a encarregar-se d'organitzar castanyades per a empreses o grups d'amics que ho sol·licitin. Això, explica, els ha portat a materialitzar noves contractacions.

A banda de les castanyes fresques, que es poden trobar en tres calibres i en malles de mig quilo, l'empresa comercialitza una gamma de productes molt àmplia com ara la castanya deshidratada, en conserva, melmelada de castanya o cervesa i licor de castanya.

Les castanyes de Viladrau es comercialitzen entre els petits comerços i també a diverses fires alimentàries que es fan arreu del territori. A més, l'empresa disposa d'una botiga al mateix centre de Viladrau on també té a la venda les castanyes i tots els productes derivats durant tot l'any.

20a Fira de la Castanya de Viladrau

Aquest cap de setmana tindrà lloc a Viladrau la trobada anual de la castanya, el fruit de la tardor, amb l'objectiu de reivindicar el producte local, de qualitat i amb un gran potencial, tal com demostra la gran varietat de productes que es podrà trobar en la vuitantena de parades que es muntaran al poble. Melmelades, botifarres, galetes, cereals, xocolata o fins i tot cervesa, formen part d'un ampli ventall que es complementa amb altres productes artesanals. Enguany, la novetat estrella serà una infusió de castanya elaborada a base de mel.

Durant el cap de setmana, es posaran a la venda més de 3.000 quilos de castanyes crues i se'n torraran al voltant de 800 quilos. A la fira també s'hi trobaran activitats culturals pròpies i singulars, amb la voluntat de recuperar la memòria històrica del producte, donant cabuda a tot tipus d'actes al voltant de la castanya, de la tardor i del territori.