El servei de telecardiologia pediàtrica entre el Trueta i Vall d'Hebron es consolida

Porta 8 anys en funcionament

El servei de telecardiologia pediàtrica entre els hospitals Josep Trueta de Girona i Vall d'Hebron de Barcelona, que cada any atén en línia i en temps real una cinquantena d'infants amb patologies complexes del cor, ha assolit un nivell de funcionament òptim. Així ho assegura un estudi que ha avaluat els primers vuit anys de funcionament del servei i que conclou que l'efectivitat d'aquestes visites és molt bona perquè que garanteixen una gran exactitud diagnòstica.

Una opinió que corroboren les famílies que han participat en l'estudi que destaquen la qualitat de les visites, superior a les visites convencionals, i el fet que s'evitin el 99% dels desplaçaments dels menors a l'hospital barceloní. La Sira té 14 mesos i en menys d'un més serà operada a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, el de referència en l'especialitat, per corregir-li un problema cardíac, concretament una comunicació, una mena de forat, entre els dos ventricles.

La dolència de la Sira, que en nens més grans es pot solucionar amb un catèter, en el seu cas requerirà una intervenció quirúrgica que han considerat necessària els cardiòlegs pediàtrics dels hospitals Josep Trueta de Girona i Vall d'Hebron de Barcelona que l'han visitat conjuntament mitjançant una videoconferència.

Aquest diagnòstic conjunt ha esta possible gràcies al sistema de telecardiologia pediàtrica que fa vuit anys van posar en marxa els dos hospitals per millorar la qualitat de vida dels pacients. I és que gràcies a ell, la cinquantena de nens i nenes que cada any l'utilitzen i les seves famílies s'estalvien haver de desplaçar-se a Barcelona i, a més, compten amb l'opinió de diversos especialistes que, en un tant per cent que frega el 100%, coincideixen en el diagnòstic.

Els pacients acostumen a ser infants de les comarques gironines ja operats o a qui, com en el cas de la Sira, s'ha d'intervenir del cor a Barcelona. Abans de la implantació del sistema de telecardiologia, els pacients, a banda de per operar-se, havien d'anar a Barcelona a fer-se les ecografies i els controls. Ara, des del Trueta se'n fa el diagnòstic, el tractament i el seguiment.

El sistema funciona de videoconferència permet que mentre els doctors del Trueta fan una ecografia a un malalt a Girona, la mateixa imatge ecogràfica es veu en temps real al centre barceloní, el que permet resoldre els casos d'una manera consensuada.

La responsable del servei al Trueta de Girona, la doctora Maria Àngels Puigdevall, destaca que el sistema de telecardiologia pediàtrica permet "una integració total i un treball en equip" entre els treballadors dels dos hospitals que beneficia molt els pacients. Una opinió que comparteix la doctora Susanna Uriel que destaca el fet que amb el diagnòstic conjunt, els doctors del Trueta "aprenen" del centre de referència que és l'hospital barceloní i les famílies "se senten ben tractades a nivell mèdic al sentir-se recolzades pels especialistes de la Vall d'Hebron".

Les famílies, de la seva banda, destaquen que amb la telecardiologia "guanyen en comoditat" perquè s'estalvien viatges a Barcelona que es fan "feixucs" per als més petits i s'estalvien diners. Els pares de la Sira, a més, han valorat molt positivament "la seguretat que dona comptar amb l'opinió d'un equip" que treballa conjuntament des de dos hospitals.

Aquest sistema també permet que un cop a la setmana els professionals dels dos centres poden compartir, gràcies a aquesta connexió, la sessió clinicoquirúrgica del Servei de Cardiologia Pediàtrica de la Vall d'Hebron. D'aquesta manera, els cardiòlegs pediàtrics del Trueta i tots aquells professionals que hi estiguin interessats poden participar a la sessió en directe el que els permet, com apunta la doctora Puigdevall "fer la formació continua necessària" sense haver de baixar cada cop a Barcelona.