La presó del Puig de les Basses ja acull 370 interns

Justícia preveu augmentar un 60% la plantilla fins al juny del 2015 i arribar als 416 treballadors

La nova presó unificada de les comarques gironines es va omplint de reclusos. Després de les primeres fornades procedents de Girona i Figueres, ara ha tocat el torn a aquells interns que compleixen condemna en altres presons de Catalunya però que tenen vinculació o arrelament a comarques gironines (perquè són d'aquí o bé hi tenen família).

El Puig de les Basses va rebre els primers interns el passat 26 de juny. Aquell dia, l'antiga presó de Figueres va quedar buida i tots els reclusos que hi havia es van traslladar a la nova, que dóna servei a tota la demarcació.

Quatre dies més tard, es va repetir l'operació amb els interns de la presó de Girona. En total, se n'hi van traslladar 84. Aquests són els que complien condemna en règim ordinari i també preventiu. Això també va suposar, de facto, la reconversió de la presó de Girona en centre obert; és a dir, que el centre a partir d'aleshores acull interns en règim de semillibertat (que només van a dormir a les cel·les).

Un cop fets aquests dos trasllats, la següent fornada de presos que ha arribat al Puig de les Basses són aquells que tenen arrelament al territori. Principalment, s'han traslladat a Figueres interns procedents de Quatre Camins (a la Roca del Vallès), però també d'altres presons catalanes. En total, fins a dia d'avui, n'hi han arribat 136, cosa que incrementa fins a 370 la població reclusa a la nova presó unificada.

Segons concreta el Departament de Justícia, "aquests interns ocupen els tres mòduls de l'equipament que funcionen a ple rendiment". Aquests trasllats, però, no seran els últims. De fet, la previsió del Govern és arribar als 800 reclusos durant aquest darrer trimestre del 2014 i el primer de l'any vinent.

"Per a la resta del 2015, i en funció dels requeriments i necessitats organitzatives, s'avaluarà el procés i calendari de treball fins que el centre assoleixi la seva capacitats òptima", recull la Direcció General de Serveis Penitenciaris.

Increment de plantilla

En paral·lel a l'arribada de presos, el Departament de Justícia també anirà incrementant progressivament la plantilla del Puig de les Basses. A dia d'avui, la presó unificada té 257 treballadors. D'aquests, 168 són funcionaris de l'àrea de seguretat i vigilància, i 42 de la de rehabilitació (la resta es reparteixen en personal mèdic, de neteja o d'oficines.

Segons indica Justícia, la previsió és augmentar el personal actual en un 60%, i que el Puig de les Basses arribi a tenir 416 treballadors al juny del 2015. D'aquests, cinc seran directius; 286, funcionaris de l'àrea de seguretat i vigilància; 62, funcionaris de l'àrea de rehabilitació; 27, personal mèdic (metges, infermers i auxiliars sanitaris); 31, treballadors d'oficines i administració i els cinc restants, personal de neteja.

Nou mòduls penitenciaris

La nova presó unificada de les comarques gironines va costar 108,99 milions d'euros (MEUR) i va entrar en servei quatre anys més tard d'acabar les obres. Té una superfície construïda de 61.642 metres quadrats on hi ha nou mòduls penitenciaris (set per a homes, un per a dones i un altre per a joves).

El Puig de les Basses té capacitat per acollir 1.018 presos. A cadascuna de les cel·les hi poden haver dos interns. En total, la nova presó unificada de les comarques gironines compta amb més de 800 càmeres de vigilància.