L'associació Galgos 112 salva i troba casa adoptiva per a 330 gossos cada any

L'entitat organitza una desfilada canina a Sant Feliu de Guíxols

L'associació sense ànim de lucre Galgos 112 ha salvat 330 gossos cada any. L'entitat, que va néixer a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) l'any 2008, se centra en localitzar gossos llebrers i podencs maltractats o abandonats, donar-los el tractament veterinari que necessiten, posar-los microxip i, després, buscar una família que els vulgui adoptar.

Al llarg de sis anys, han aconseguit rescatar 2.000 gossos i trobar-los una nova llar arreu de l'Estat però també a països com Holanda, Itàlia o França. La vicepresidenta de l'entitat, Núria Murlà, ha explicat que molts d'aquests gossos arriben amb potes trencades, pors i traumes i que el tractament mèdic pot oscil·lar des dels 500 fins als 6.000 euros.

Des de la seva creació, Galgos 112 ha anat teixint una xarxa de voluntaris, col·laboradors i veterinaris per atendre els gossos llebres i els podencs abandonats o maltractats. Així, ha pogut salvar 2.000 gossos. La vicepresidenta de l'associació, Núria Murlà, ha explicat que cada gos que rescaten rep tractament veterinari estàndard -vacunes, microxip, esterilització i analítiques- però que "malauradament massa sovint" aquests animals estan molt malferits i necessiten tractament extra.

Aleshores, l'entitat s'encarrega de buscar una cada d'acollida temporal per als gossos i de sufragar les despeses del tractament. "A vegades hem trobat galgos amb les tres potes trencades i que han necessitat cirurgia i un tractament llarg", ha explicat. De fet, han arribat a cobrir factures mèdiques per valor de 6.000 euros, i això tenint en compte que compten amb veterinaris que ajusten els preus al màxim.

"No tenim cap ajuda pública, som tots voluntaris i també tenim associats que col·laboren amb 40 euros l'any o petits mecenes que aporten un euro al mes però euro a euro sumem per ajudar els gossos", ha detallat Murlà, que avança que estan "desbordats" per adoptar tots els gossos que caldrien.

Un cop curats i fet el tractament, Galgos 112 s'encarrega de buscar una llar per als gossos. "Moltes persones encara tenen estereotips i pensen que no poden ser gossos domèstics quan, en realitat, són molt carinyosos i l'únic que volen és una bona família que els estimi", ha afirmat la vicepresidenta. Des de Sant Feliu han estès la xarxa amb voluntaris que porten delegacions a quasi tot l'estat espanyol -la darrera incorporació ha estat Lugo- i també tenen col·laboradors a nivell europeu. "Hi ha hagut gossos rescatats que han anat a viure a Itàlia, a França i a Holanda", exposa Murlà.

Una altra forma de finançament és venent marxandatge propi relacionat amb els gossos. Ho han fet, per exemple, aquest diumenge a Sant Feliu amb la 8a desfilada de Galgos 112. També és un bon moment per trobar possibles nous adoptants de gossos o nous col·laboradors.