La Guàrdia Civil no actuarà contra l'agent que va robar una estelada a Vilobí

Una càmera va enregistrar el vehicle de l'agent que posteriorment va ser identificat

La Guàrdia Civil no decidirà quines mesures disciplinàries adopta contra l'agent o els agents implicats en el furt d'una estelada a Vilobí d'Onyar (Selva) la nit del 23 al 24 d'agost fins que el cas estigui jutjat.

El tinent coronel de la comandància de Girona, José Luis Tovar, ha afirmat que esperaran a veure com acaba el judici pel cas i, llavors, conclouran la investigació interna que van obrir.

Tovar ja ha avançat que és possible que la sentència sigui absolutòria però que, igualment, el cos resolgui que cal imposar algun tipus de càstig. El tinent coronel ha explicat que ja han fet arribar al titular del Jutjat d'instrucció 1 de Santa Coloma de Farners tota la informació que els ha requerit.

Els fets

La nit del 23 al 24 d'agost, un cotxe en el qual viatjaven tres o quatre persones es va aturar a la rotonda d'entrada de Vilobí d'Onyar. Un o diversos dels ocupants es van endur una de les quatre estelades que hi ha a la població des de l'any 2012. Sembla ser que almenys un dels viatgers va baixar del cotxe, es va enfilar al pal de la bandera i, amb una estrebada forta, la va arrancar. Va tornar a pujar al vehicle i van marxar.

Un veí va veure el robatori i es va anotar la matrícula del cotxe, que va resultar ser un vehicle oficial de la subdelegació del govern espanyol. Arran de la denúncia, el Jutjat d'instrucció número 1 de Santa Coloma de Farners ha obert una investigació i, en paral·lel, la Guàrdia Civil té incoat un expedient intern per intentar esclarir els fets i dirimir responsabilitats perquè almenys un dels ocupants del vehicle -el conductor- és agent de la Guàrdia Civil.

Aquest diumenge, el tinent coronel del cos a la comandància de Girona, José Luis Tovar, ha explicat que ja han enviat tota la documentació requerida al jutjat però que la investigació interna està, de moment, paralitzada fins que el cas s'hagi jutjat i hi hagi sentència. "Nosaltres tenim oberta una informació reservada perquè pot haver-hi alguna responsabilitat disciplinària però s'ha aturat fins que no estigui conclòs el tema judicial", ha afirmat Tovar.

Segurament, el cas acabarà en un judici de faltes per un furt perquè l'estelada no té suficient valor econòmic per qualificar-lo com a delicte i, també, perquè no és una bandera oficial i, per tant, no es pot acusar d'un delicte d'ultratge.

Tovar ha afirmat que es pot donar el cas que no hi hagi responsabilitat penal -perquè s'acabi amb sentència absolutòria- però sí una amonestació disciplinària, que pot ser una reprimenda, una suspensió de sou i feina durant uns dies en concret o, fins i tot, una falta greu que impliqui una pèrdua de destí. El tinent coronel ha concretat que ara per ara no saben si al cotxe hi anava només un agent o dos -acompanyats d'un confident policial i un amic d'aquest- perquè tampoc han pogut veure les imatges enregistrades per les càmeres municipals que hi ha al camp de futbol.

Patrona del cos

Aquest diumenge, la Guàrdia Civil de Girona ha commemorat la festa patronal amb una missa, una ofrena, la imposició de medalles i una desfilada a la comandància. Durant el seu discurs, Tovar ha posat de relleu les actuacions més importants del darrer any i ha explicat, per exemple, que han descobert un total de 289 delicte, pels quals han detingut 271 persones i n'han denunciat 137 més.

En la lluita contra les drogues, han intervingut una tona i mitja d'haixix, més de 20 quilos de cocaïna, dos d'heroïna, 750 quilos de marihuana, 7 i mig d'èxtasi i 22 d'amfetamina. Al mercat il·lícit, haurien aportat a les màfies més de 4 milions d'euros.

Les unitats d'investigació han detingut 43 persones i n'han denunciat 99 en un total de 21 operacions relacionades amb suborns, estafes, sostracció de vehicles, tràfic d'influències, malversació, blanqueig de capitals o fraus a la seguretat social. Tovar també ha ressaltat la feina del Grup d'Especialistes d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de l'Estartit, que ha intervingut en dos casos "molt complicats tècnicament".