L'Ajuntament de Girona porta Adif als tribunals

El consistori reclama al jutge que demani l'estudi i que aturi el servei de manera cautelar si ho creu oportú

L'Ajuntament de Girona ha complert l'amenaça i ha entrat un escrit als jutjats perquè Adif ha restablert el TAV sense enviar-los un informe sobre la seguretat del túnel. A l'escrit, el consistori fa saber la situació al jutge, li demana que reclami l'estudi i que prengui les mesures que cregui oportunes, entre les quals hi ha la suspensió cautelar del servei. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, diu que s'ha decidit fer aquest pas "per prudència" i perquè, sense cap documentació sobre la taula, "no hi ha garanties" sobre el pas dels TAV.

El regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, recorda que el túnel és subterrani i que "saber que els trens circulen a menor velocitat" no assegura "absolutament res". La represa del TAV Girona-Figueres ja es troba damunt la taula del jutjat de guàrdia. L'Ajuntament de Girona ha complert el què ja va dir ahir, i com que no ha rebut cap informe que avali que la seguretat a l'interior del túnel del TAV està garantida, ha decidit tirar endavant el clar advertiment que va fer a Adif.

Aquesta tarda, pels voltants de dos quarts de vuit, l'advocat del consistori Lluís Pau entrava als Jutjats de Girona amb l'escrit sota el braç. Abans, s'havia reunit a l'Ajuntament amb l'alcalde, Carles Puigdemont, i el regidor d'Urbanisme, Carles Ribas.

Després que s'anul·lés a última hora la trobada entre el secretari d'Estat d'Infraestructures i el consistori, Puigdemont i Julio Gómez-Pomar han parlat aquesta tarda per telèfon. Durant la conversa, l'alcalde ha reclamat que Adif enviés l'informe a l'ajuntament i ja ha advertit que, si no fos així, ho comunicarien als jutjats.

Puigdemont ha explicat que han pres la decisió "per prudència". "Hem presentat l'escrit al jutge de guàrdia perquè tingui coneixement que la documentació pertinent no se'ns ha entregat", ha subratllat l'alcalde. Carles Puigdemont assegura que l'informe sobre la seguretat al túnel, "després d'haver estat tants dies amb l'aigua fins al coll", és un document "imprescindible" que s'hauria d'haver enviat a l'Ajuntament.

"No estem parlant d'una infraestructura a l'aire lliure i els seus sistemes de seguretat han estat molts dies sota l'aigua; per això, no tenim garanties sobre com s'ha reprès el servei", ha reiterat Puigdemont. Al requeriment, el consistori posa en coneixement del jutge tota la situació, li demana que reclami l'estudi a Adif i que prengui les mesures que cregui oportunes, entre les quals hi ha la suspensió cautelar dels TAV.

"No ens serveixen mitges tintes"

El regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, diu que els sorprès "enormement" la decisió de l'Estat de tornar a reprendre el TAV Girona-Figueres aquesta mateixa tarda. "Per tant, hem decidit presentar aquesta documentació al jutjat de guàrdia perquè tinguin constància de la realitat, i del fet que no hem rebut cap documentació que ens acrediti que hi ha seguretat", ha afegit.

Ribas ha reiterat que allò que esperen ara és que Adif mogui fitxa i els enviï un informe, signat convenientment pels seus tècnics o enginyers, que acrediti que la línia "es troba al 100% per poder funcionar". I com a prova de fins on arriba el seu dubte, el regidor ha explicat que té fotografies d'ahir on es veia que, apart d'aigua al túnel, hi havia canyes a la catenària.

"Estem parlant d'un sistema elèctric i de seguretat molt delicat; a nosaltres no ens serveixen les mitges tintes, perquè que els trens hagin de circular a menor velocitat al túnel no ens assegura res", ha subratllat. "El que volem amb l'escrit és advertir el jutge de quina és la realitat, a fi i efecte d'evitar problemes majors", ha dit Carles Ribas.

Per això, el regidor demana a Adif que enviï l'informe quan més aviat millor. "I quan el tinguem a les mans, farem que el mirin els nostres tècnics, els Bombers i els serveis de seguretat per veure si es compleixen totes les garanties", ha dit. Carles Ribas espera que Adif enviï l'estudi aquest mateix cap de setmana o, a molt estirar, dilluns. Sinó, ja ha avançat que l'Ajuntament valorarà aleshores presentar un contenciós administratiu contra l'administrador d'infraestructures per reclamar-li el document.