L'Estat deixa plantat l'alcalde de Girona en una reunió per la represa del TAV

Puigdemont reclama un informe tècnic a Adif sobre les mesures de seguretat

Just un quart d'hora abans i sense cap més explicació que el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, tenia pressa i havia d'agafar un tren a les tres de tornada a Madrid. D'aquesta manera, l'Estat ha anul·lat el dinar que tenia previst amb l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, per informar-lo sobre la represa del TAV Girona-Figueres.

La reunió s'havia lligat cap a dos quarts d'onze del matí. Ha estat aleshores quan, des del ministeri, s'ha trucat a l'Ajuntament per dir-los que Gómez-Pomar faria una visita llampec a Girona i es volia reunir amb l'alcalde. La trobada s'ha concretat per a les dues de la tarda en un restaurant de la ciutat.

Per part del consistori, a més de Puigdemont, també hi assistien el regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, i un enginyer municipal. Un quart d'hora abans, i quan tots tres ja estaven de camí cap al restaurant, Puigdemont ha rebut la trucada que la visita s'anul·lava.

Això ha passat poc després que Gómez-Pomar, durant una atenció als mitjans a la zona del pou d'atac del Mas Xirgu, anunciés que els TAV tornarien a circular pel túnel que es va inundar aquesta mateixa tarda. Gómez-Pomar ha visitat el lloc on l'aigua va entrar en tromba al túnel, i on ara Adif ha col·locat una filera de blocs de formigó per substituir el mur de totxanes que la rierada es va emportar.

"Tònica habitual"

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, no ha volgut entrar a qualificar la bandejada que els ha fet el secretari d'Estat fins que abans no parli amb ell personalment. Sí que ha dit, però, que a hores d'ara ningú els ha dit quin serà el primer TAV que reprendrà el servei (i que, segons les previsions de Renfe i Adif, serà el que entri a l'andana de Girona a les 16.57).

"Seguint la seva tònica habitual, no ens han informat de res", ha concretat Puigdemont. L'alcalde, però, ja ha avançat la seva "preocupació" i ha dit que, si no rep un informe on se li detallin les mesures de seguretat que s'han pres, el consistori no dubtarà a demanar al jutjat que aturi el pas de combois com a mesura cautelar. "S'ha de creure amb molta cautela que un sistema de seguretat tan sofisticat, que encara no fa ni 24 hores estava colgat per aigua, estigui intacte i ara el seu funcionament sigui l'òptim", ha dit l'alcalde.

"Impresentable"

El regidor d'Urbanisme i delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, sí que ha anat més enllà. Ha dit que, a hores d'ara, la situació és de "preocupació" i que, sense entrar en cap més qualificatiu, l'Estat s'ha comportat de manera "impresentable", demostrant un cop més "la seva manca de respecte total envers l'alcalde de Girona i els ciutadans".

Ribas ha dit que li "preocupa molt" que el secretari d'Estat hagi "inaugurat" un mur de formigó -en relació al què ha substituït el de totxanes al Mas Xirgu- i que es tingui la sensació que la represa del TAV Girona-Figueres es faci "de pressa i corrent". Carles Ribas també ha afegit que, en cap cas, ni Adif ni l'Estat han de pensar que "haver resolt un problema i una situació de crisi" com la que s'ha viscut aquests dies vol dir que "s'arregli el greu abandonament a què Adif ha sotmès la ciutat".

Per això, ha avançat que no dubtaran a anar als jutjats per demanar que, si cal, aturin els TAV com a mesura cautelar i que continuaran insistint per trobar-se personalment tant amb el secretari d'Estat com amb el president d'Adif per demanar-los que acabin el projecte previst a la zona del Mas Xirgu i reposin la zona, tapant el forat del pou d'atac de la tuneladora.