Més de 4.000 persones omplen Girona a favor de la consulta

Crits de "volem votar" i "independència" han acompanyat la penjada simbòlica del primer cartell de campanya pel Sí-Sí

La plaça del Vi s'ha quedat petita aquest vespre per expressar el rebuig dels gironins a la suspensió meteòrica de la consulta que ha dictat el TC. Responent a la crida de l'ANC i d'Òmnium Cultural, més de 4.000 persones l'han omplerta de gom a gom per alçar dues proclames a l'uníson: 'Independència' i 'Volem votar'.

La concentració, marcada per un mar d'estelades, ha arrencat amb parlaments dels representants de l'ANC i Òmnium a Girona. "El TC ha agafat la primera lliçó del manual de butxaca del Dret Constitucional i s'ha limitat a aplicar-la", ha dit el coordinador de l'ANC, Josep Bosch. I hi ha afegit: "Rajoy es pensa que ja ha guanyat, però quan vegi la reacció ciutadana se li quedarà cara de pam, perquè li direm ben clar que volem independència".

L'escriptor Josep Maria Fonalleras s'ha encarregat de llegir el manifest unitari que aquest vespre s'ha pogut escoltar davant els ajuntaments d'arreu de Catalunya. "Som davant d'una oportunitat històrica per començar units un nou país; i el dia 9 de novembre votarem i guanyarem", ha llegit Fonalleras, abans que tota la plaça esclatés en crits a favor de la independència.

Campanya per al Sí-Sí

L'acte a la plaça del Vi també ha servit per donar el tret de sortida a la campanya del Sí-Sí, "la més gran que s'ha fet mai a Europa", com ha precisat Fonalleras. Després de la lectura del manifest, el director de Temporada Alta i l'actriu Txe Aran han enganxat el primer dels cartells a la façana de l'Ajuntament. El lema escollit: 'Un país petit que entre tots farem molt gran'. Després, els voluntaris de l'ANC i Òmnium han començat a fer porta a porta per estendre el Sí-Sí.

"Estem en un moment decisiu i complicat, no podem defallir", ha dit Arana a tots els gironins. "No hem de tenir por, i de la mateixa manera que l'Estat ha començat una campanya contra Catalunya, nosaltres en comencem una altra, per dir-los que farem allò que calgui per votar", ha afegit.

La crida feta per l'ANC i Òmnium s'ha estès arreu de la demarcació de Girona. Nombrosos ciutadans s'han afegit a la proclama per rebutjar el veto del 9-N i s'han concentrat davant dels consistoris. Al territori, les protestes han congregat unes 1.500 persones a Banyoles i més de 1.000 en municipis com Figueres, Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) o Olot. En altres capitals de comarca, com la Bisbal o Santa Coloma de Farners, s'hi han concentrat unes 500 persones.