El 40è aniversari del Teatre-Museu Salvador Dalí acabarà amb una 'sorpresa'

Es preveu un nou rècord de visitants per aquest 2014

La Fundació Gala-Salvador Dalí ha organitzat aquest cap de setmana tota mena d'esdeveniments -des de concert, espectacles culturals, projeccions o trobades fotogràfiques- per commemorar els 40 anys del Teatre-Museu Dalí de Figueres. En concret, Aguer ha estat la directora del muntatge audiovisual que es va poder veure aquest dissabte a la nit, en pre-estrena, i que es tornarà a repetir avui i demà, dilluns. El muntatge ha utilitzat centenars de fragments de vídeos de Salvador Dalí dels anys 50, 60 i 70. En total, Aguer i el productor i codirector del projecte, David Pujol, han visualitzat més de 130 hores de vídeos per poder crear aquestes seqüències que es projecten en diversos espais el museu.

"Hem aconseguit molt de ressò, la gent està encantada, tothom ens ha dit que era espectacular i que els hi havia agradat molt", ha explicat Aguer. "Hem aconseguit l'objectiu que buscàvem i és que tot Figueres i els ciutadans participessin d'aquesta commemoració, que somiessin una mica amb Dalí", ha afegit. En principi és possible que les projeccions es puguin repetir o visualitzar de nou en una propera exposició. "Algun dia es podrà recuperar però veig difícil comercialitzar-ho perquè hem agafat fragments de moltes cadenes i arxius de tot el món i cal gestionar els drets d'autor", ha explicat la directora.

No obstant això, i arran de l'èxit aconseguit amb aquest projecte, la Fundació té previst organitzar un esdeveniment "sorpresa" multitudinari, d'aquí a dos o tres mesos, per posar el punt i final a totes les celebracions del 40è aniversari. "Potser que sigui una notícia, un esdeveniment diferent, s'ha de mantenir la sorpresa i ho anunciarem més endavant", ha comentat amb to intrigant Aguer.

D'altra banda, la directora ha comentat que, en principi, els tres museus de la Fundació Dalí tancaran aquest any amb unes xifres de visitants properes al rècord aconseguit l'any passat quan van superar el milió i mig de persones. "Ens quedarem propers a aquesta xifra, l'estiu ha estat molt bo", ha assenyalat. Pel que fa al Centre d'Estudis Dalinians, Aguer ha explicat que tenen previst potenciar la internacionalització de la figura del geni i augmentar el patrimoni material i "immaterial" de l'artista.

"Volem tenir el màxim de documentació possible perquè el centre continuï essent un espai de consulta indispensable per a la investigació sobre Dalí", afirma. "Així podrem estudiar-lo des de tota mena de punts de vista", afegeix. La mateixa directora del centre ha explicat que desconeix la quantitat de documents sobre Dalí que han arribat a aconseguir durant aquests anys. Només per fer-se una idea, actualment disposen de més de 12.000 fotografies, 15.000 llibres o més d'un miler de manuscrits.