El Teatre-Museu Dalí de Figueres 'somnia' amb Salvador Dalí

L'espai ha celebrat el seu 40è aniversari amb un projecte audiovisual

Aquest dissabte, autoritats, alcaldes de l'Alt Empordà, els consellers Vila i Mascarell, més de 40 patrons de la Fundació Dalí i més de 350 socis dels Amics dels Museus han pogut assistir a la pres-estrena d'aquest muntatge audiovisual, únic, que s'ha creat especialment per commemorar els 40 anys del Teatre-Museu Dalí. No obstant això, els interessats que també vulguin veure-ho no han de patir perquè tant aquest diumenge com demà, dilluns, podran gaudir d'aquest "somni dalinià" de forma gratuïta de deu del a nit a la una de la matinada.

Des del museu han previst realitzar grups de 50 persones que aniran passant cada deu minuts per les diferents projeccions que s'han col·locat a la façana, les parets i els patis interiors i exteriors del museu. És el mateix artista, Salvador Dalí, qui es presenta a la porta d'entrada d'aquest espai museístic i dóna la benvinguda a tots els visitants.

Visita a l'univers 'dalinià'

Durant tot el recorregut, Dalí no abandona els espectadors i els acompanya pel seu món i obra. La directora del Centre d'Estudis Dalinians i l'encarregada de crear el muntatge, Montse Aguer, ha explicat que l'objectiu del projecte era endinsar-se "en el cervell, obra, personatge i vinculació que Salvador Dalí tenia amb el museu". Un museu que, tal i com afirmava l'artista empordanès, va ser i continua essent "la seva obra inacabada".

La visita comença a la façana del centre, a través de les finestres, i arrenca al vestíbul amb un Dalí que obra una porta mentre, en francès, exclama "entreu, entreu". Després de definir el museu com el "centre espiritual d'Europa" i veure les imatges extretes del NO-DO de la inauguració d'aquest espai, el 28 de setembre de 1974, els visitants s'endinsen en l'interior més íntim del cervell de Dalí i el seu món més histriònic i oníric. Es el mateix Dalí qui explica que "treballa fins i tot quan dorm" i mostra el dibuixos que va crear per a 'Destino' de Disney.
Posteriorment, la cara de Dalí reapareix projectada a la cúpula del museu i combina les seves explicacions des del teló que va dissenyar per al ballet 'Laberint'. "Surrealisme sóc jo", afirma mentre les imatges es barregen amb sons de sardanes i pintura.

L'últim punt del recorregut es troba al pati de les 'Loggies' on es veu a Dalí participant en el concurs americà 'What's My Line', on diversos concursants han d'esbrinar , amb els ulls tapats i mitjançant preguntes que només es poden respondre amb un sí o un no, el nom del personatge convidat, en aquesta ocasió, Salvador Dalí. L'artista fa parar bojos als concursants amb les seves respostes plenes d'humor i simpatia. A més, també es pot gaudir de fragments d'Spellbound' d'Alfred Hitchcock, 'Destino' o 'Dalí Dizzy Dinner'.

Exhaustiu treball de recerca

Tal i com ha explicat el productor i codirector del muntatge, David Pujol, per crear aquest muntatge s'ha portat a terme una "gran tasca d'investigació i recerca durant nou mesos" que els ha portat a visualitzar més de 130 hores de vídeos de Dalí dels anys 50, 60 i 70. Per crear els sis fragments de set minuts cada un, els encarregats han creat un guió i han hagut de demanar els drets a totes les entitats com la Filmoteca Española, l'Institut National de l'Audiovisuel, l'Instituto Cinecittà Luce de Roma, el The Andy Warhol Museum o Disney, per poder utilitzar els petits fragments.

"Teníem molt clar que volíem que tot el muntatge girés al voltant dels somnis, per això el projecte s'anomena 'Un somni teatral' i també ens trobem a un Dalí dormint", ha resumit Pujol. Segons el codirector, el principal escull que han hagut de superar ha estat donar un sentit a tots els audiovisuals, "bussejar-se i submergir-se en centenars d'hores enregistrades de Salvador Dalí". "Com si fos un puzle, hem volgut anar buscant continguts i repassar totes les vessants del geni empordanès", ha destacat Pujol.

Quatre dècades del Teatre-Museu Dalí

La pre-estrena del muntatge és un dels esdeveniments principals que es celebren durant tot aquest cap de setmana per commemorar els 40 anys del Teatre-Museu Dalí. Aquest passat divendres es va portar a terme un espectacle més cultural i popular i, demà, està previst que es faci una trobada fotogràfica amb els ciutadans que van poder conèixer Dalí, Gala o l'Anna Maria i també es ballaran tres sardanes sota la cúpula del museu.