Els bancs donen l'esquena a la Taula de Coordinació Local pel Dret a l'Habitatge

L'ens només disposa de vuit habitatges cedits per les entitats

La Taula de Coordinació Local pel Dret a l'Habitatge de Girona ha elaborat un manifest on mostra la seva preocupació sobre la manca de col·laboració per part de les entitats bancàries al voltant del tema de l'habitatge social. La taula, que aglutina diverses entitats, grups polítics i institucions de Girona, denuncia que tot i els acords presos amb els bancs sobre la cessió d'alguns habitatges per destinar-los a lloguer social, la resposta no és "ni de bon tros" la que s'havia esperat.

Per això, reclamen al consistori de Girona que comenci a imposar, d'acord amb la normativa legal vigent, les sancions pertinents i que adopti totes les mesures que calguin per solucionar la manca d'habitatges socials. La Taula està formada per l'Ajuntament de Girona, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de les comarques gironines, Càritas, el Col·legi d'Advocats de Girona i els grups polítics amb representació a l'Ajuntament de Girona. El portaveu és el defensor de la Ciutadania de Girona, Ramon Llorente, qui firma el manifest de l'entitat.

En el comunicat, Llorente - com a cap d'aquest ens municipal- subratlla la "preocupació" de la taula per la manca de col·laboració de les entitats bancàries per trobar solucions efectives i suficients a la problemàtica de la insuficiència d'habitatges socials a Girona. "De manera unànime i conjunta de tots els integrants de la taula volem posar en coneixement de la opinió pública la dèbil resposta, en alguns casos, i la manca de col·laboració, en d'altres, per part de les entitats bancàries de la nostra ciutat", es pot llegir en el manifest.

En el text, Llorente defensa que el dret a l'habitatge és un "dret fonamental" del que depenen molts altres drets de les persones. Al mateix temps, assenyala que hi ha moltes famílies i persones de la ciutat que necessiten pisos i cases de lloguer social. "De manera insistent i des de la seva constitució, la Taula ha demanat la col·laboració d'administracions públiques, jutjats i de les diverses entitats bancàries, amb resultats insuficients", assenyala en el manifest.

Al llarg del manifest, el defensor de la ciutadania recorda la moció que es va aprovar en el passat ple del 13 de gener del 2014, gràcies a la qual es permetia sancionar aquelles entitats bancàries que no donessin a lloguer social els pisos i habitatges que estiguessin buits. "Amb aquesta moció es van reactivar els contactes amb les diferents entitats bancàries, amb respostes diverses, però en tot cas es van aconseguir uns primers contactes i reunions amb els responsables d'entitats financeres". Unes aproximacions que van permetre arribar a diferents compromisos i cessions d'alguns immobles per destinar-los a lloguer social.

Sancionar els bancsque tenen pisos buits i no els cedeixen

"A dia d'avui, tot i aquests contactes i els compromisos presos, la resposta de les entitats financeres no és ni de bon tros el que s'havia acordat ni el que s'espera atès que disposen d'un parc important d'habitatges desocupats que no destinen a finalitats socials, ni cap altre", denuncia la Taula. Des d'aquest ens, subratllen que aquesta problemàtica està abocant moltes famílies a una situació "d'exclusió social i de desesperança".

Per aquests motius, demanen a l'Ajuntament de Girona que comenci a imposar - seguint la normativa vigent- les màximes sancions i adopti totes les mesures necessàries per solucionar la "insuficiència" d'un parc social d'habitatge. A més, subratllen que fins ara la taula només ha tingut constància de vuit habitatges de lloguer social procedents d'entitats bancàries. En concret, la Caixa va cedir-ne 3, seguida de BBVA (2), Catalunya Caixa (1), Banc Sabadell (1) i Bankia (1). "De la resta d'entitats bancàries encara n'esperem la resposta i col·laboració", conclou el manifest.