Les PAH gironines reclamen als jutjats suspendre tots els desnonaments

També reclamen revisar els casos en què l'afectat ha perdut la casa

Les sentències que ha dictat el tribunal europeu contra la llei hipotecària espanyola han donat ales a les PAH per intentar aturar els desnonaments amb l'ajuda dels jutges. Ras i curt, amb les seves resolucions, el TJUE va establir que la normativa actual deixa desprotegits els afectats davant les clàusules abusives de les hipoteques i també va sentenciar que aquells qui perden l'habitatge, fins ara, no tenien cap possibilitat de recórrer judicialment contra el banc i es veien abocats a quedar-se sense sostre.

Davant el drama dels desnonaments, les decisions del tribunal europeu han obert dues escletxes. Per una banda, els jutges poden suspendre cautelarment una execució hipotecària -i impedir un llançament- si detecten que el banc ha inclòs clàusules abusives en una hipoteca.

I per altra banda, davant la sentència del TJUE, l'estat espanyol s'ha vist obligat a moure fitxa i a modificar la normativa sobre desnonaments amb un Reial Decret. El text concreta que, en el cas d'aquells processos que encara estan oberts (és a dir, que encara no s'ha executat el llançament), aquells afectats que en el seu moment no van poder recórrer, ara ho poden fer fins al 7 d'octubre.

Per això, totes les PAH de la geografia estatal han engegat una campanya d'entrada massiva de documents als jutjats. Per una banda, amb una sol·licitud tipus que demana als jutges anul·lar i suspendre tots els desnonaments previstos. La pot signar tothom qui vulgui, independentment de si està afectat o no, i entrar-la al registre judicial.

A més, les plataformes també estan preparant una allau de recursos demanant que es revisin els processos d'execució hipotecària que estan oberts. És a dir, aquells en què l'afectat ja sap que se'l farà fora de casa i el banc es quedarà l'habitatge, però en què el desnonament encara no s'ha portat a terme. En aquests casos, els recursos els ha de presentar directament l'afectat.

Opció de negociar

La campanya engegada a nivell estatal també ha tingut translació a les comarques gironines. Avui, membres de les PAH ha entrat de manera massiva les sol·licituds als jutjats. A Girona, el registre del Palau de Justícia n'ha rebudes unes 200, procedents de la PAH Gironès i de la PAH Girona-Salt.

L'acció també s'ha fet en altres llocs de la demarcació. Per exemple, les plataformes de Lloret de Mar i Blanes (Selva), han anat a entrar els documents als jutjats d'aquest últim municipi.

La portaveu de la PAH Gironès, Àngels Alcañiz, explica que amb la sol·licitud tipus no es vol fer res més que posar de relleu una problemàtica que no s'atura. "Es tracta de solidaritzar-nos amb tots aquells qui pateixin un procés hipotecari, i demanar als jutges que els facin costat", ha subratllat.

Des d'aquesta plataforma, a més, ja s'estan preparant una vuitantena de recursos d'afectats que tenen oberta una execució. D'aquí a què es tanqui el termini, però, la xifra pot haver augmentat substancialment, perquè la PAH Gironès cada dia rep casos nous d'afectats.

"La possibilitat de presentar recurs perquè se'ls revisi el procés d'execució hipotecària per a ells és una opció per continuar vivint, perquè això els permetrà poder negociar de nou amb els bancs i intentar trobar una sortida pactada a la seva problemàtica", ha dit Alcañiz. I ha conclòs: "A tots els afectats ara se'ls torna a obrir una porta; però principalment, el que volem posar de relleu és que nosaltres continuarem lluitant per aconseguir que canviï la llei hipotecària".