Espanya és el país europeu més car per veure el futbol a la televisió

Cada ciutadà es deixa més de 50 euros al mes de mitjana

Els aficionats al futbol tenen que escurar-se la butxaca cada mes si volen veure tots els partits de la lliga espanyola. Segons un estudi elaborat per Comparaiso.es, els ciutadans es deixen una mitjana de 51,21 euros al mes per seguir la lliga de les estrelles. Amb tot, Espanya és el país més car d'Europa, seguit del Regne Unit (49,86 euros), Alemanya (39,90 euros), França (36,89 euros), Portugal (27,99 euros) i finalment Itàlia (14 euros).

Aquest és el preu que cal pagar per seguir els equips nacionals a través de les cadenes de televisió mitjançant la TDT de pagament o bé Digital + via satèl·lit. Pel que fa al seguiment via Internet és de 18 euros mensuals, malgrat cal afegir el cost de la connexió a la xarxa.

Barça i Madrid, més car

Els seguidors del FC Barcelona i el Reial Madrid ho tenen encara més cru. Segons Comparaiso.es, és necessari que facin el doble d'inversió, ja que no existeix un sol canal que ofereixi tots els partits d'aquests dos equips. Amb tot, les plataformes Digital + i GolT es reparteixen setmanalment l'emissió dels dos principals equips de la lliga espanyola.

Segons Alicia Navas, Country Manager de Comparaiso.es, "l'elevat preu que suposa i la necessitat d'adquirir diversos paquets al no haver-ne un que ho integri tot, crea una situació de confusió i descontentament entre el consumidor que considerem injusta. No sembla lògic que es pagui més a Espanya que en altres països amb un poder adquisitiu més elevat com el Regne Unit, França o Alemanya".

Diverses opcions, un laberint

Per seguir cada jornada de futbol a la televisió hi ha diverses opcions. Una és contractar Canal + Liga, amb el que es poden veure tots els partits de la lliga excepte un, el partit exclusiu del Canal +, que acostuma a ser del Barça o el R. Madrid. És per això que els 'merengues' i els culés que no vulguin perdre's cap partit han de contractar-lo a part en la modalitat de pagament per ús (PPV - Pay Per View) o abonar-se al Canal +1. Això suposa un pagament mensual de 50 euros. Un altre opció és contractar GolT en la modalitat de TDT, però tampoc obtindria el partit exclusiu de Canal +1.

Pel que fa a les ofertes de televisió a través d'Internet, el Regne Unit és, amb diferència, el país més car per seguir el futbol online (54,92 euros al mes), molt allunyat de França (12 euros). A Espanya, Canal + Yomvi amb Canal + Liga suposa un pagament de 18,15 euros mensuals, però no es podrà tenir accés al millor partit de la jornada que emet en exclusiva Canal +1. El mateix succeeix a França.

Moto GP i Formula 1

La despesa no està reservada només al futbol. Des de fa mesos, els seguidors de Moto GP que no volen perdre's cap cursa de Márquez, Lorenzo o Pedrosa també han de fer front a una despesa addicional i contractar amb Movistar un paquet que inclou totes les curses (15 euros). Aquest paquet permet visualitzar les curses sense talls publicitaris i amb sis càmeres simultànies. La contractació també inclou la Formula 1, drets de la qual es reparteixen Movistar i Antena 3, la qual ofereix les curses en obert.

A partir del 2016 Movistar tindrà els drets en exclusiva de la Formula 1 i Moto GP, el que encara incrementarà més el cost de l'esport televisat a Espanya.