ICV vol blindar la protecció dels espais naturals davant de projectes com ElBullifoundation

Vidal demana consens per mantenir les polítiques de conservació dels espais protegits

El grup parlamentari d’ICV-EUiA ha presentat una resolució, en el marc del Debat de Política General del Parlament, perquè el Govern de Catalunya aturi el desmantellament de les polítiques de conservació del patrimoni natural del país.

El diputat ecosocialista per Girona, Marc Vidal, ha reclamat consens perquè l’equilibri entre el desenvolupament humà i la conservació del patrimoni natural del país “no vagi sempre en detriment de la natura i de l’interès general, que és la seva conservació en tant que és patrimoni de tots els catalans i catalanes”, en contraposició a la llei ad hoc que promou el Govern per aprovar el projecte de El Bulli Foundation dins del parc natural de Cap de Creus. “Hem de tenir clar que el patrimoni natural ja disposa d’unes lleis que el protegeixen, el que ens cal és fer-les complir i no buscar alternatives que no contemplen la legalitat i que posen en risc un espai natural ric i fràgil com el del Cap de Creus”.

Per aquesta raó, des d’ICV-EUiA es vol recuperar el sentit de les polítiques de conservació i revertir així el seu desmantellament, que ha afectat tots els espais naturals protegits i que en els darrers 3 anys ha arribat a superar el 60% del seu pressupost. “La reducció d’aquest pressupost per a les partides de conservació i difusió del patrimoni natural l’ha posat en una situació financera i operativa límit, i l’ha deixat en mans de la casta extractiva, que veu oportunitat de negoci en el patrimoni públic” ha afegit Vidal.

Vidal demana que a Catalunya es faci efectiu l’equilibri entre el desenvolupament humà i la protecció i conservació dels espais naturals protegits, i que s’asseguri l’efectivitat de les mesures legals de protecció adoptades i aprovades pel Parlament. D'acord a la moció, la legalitat vigent ha de ser el marc de regulació davant de situacions específiques de conflicte, com les que s’està produint darrerament amb la subhasta i tala d’arbres centenaris d’almenys deu boscos singulars de les comarques de Girona, i que ha denunciat Acció Natura. En aquest sentit, el grup parlamentari reclama el compliment de la moció 83/X del Parlament de Catalunya i la publicació de l’Inventari de Boscos Singulars de Catalunya, com recull la mateixa moció, aprovada el febrer d’aquest any.