La pedregada al Baix Ter malmet 2.500 tones de poma

La tempesta de diumenge va tirar a terra un mur i un arbre a l'Aeroport de Girona

La calamarsada de mitjans setembre ha arribat en plena collita de poma. Això, per una banda, ha reduït els danys perquè algunes varietats ja estaven recollides però, per l'altra, ha fet més mal en les pomes a punt de collir perquè són més grans i han rebut diversos impactes durant la pedregada. Ara, la majoria d'aquestes pomes només serveixen per fer-ne suc.

Les varietats més afectades són la Golden i la Red Delicious i la pedregada ha estat especialment perjudicial per als camps de la zona del Baix Ter. A nuclis com Gualta, Fontanilles i Ullà, alguns productors donen per perduda quasi tota la collita en els camps que no estan protegits per xarxa antipedra.

Com a exemple, un camp d'1,5 hectàrees que produeix uns 80.000 quilos de varietat Golden ja tenia peritada una pèrdua d'un 45% per la pedregada del juliol. Ara, el seu propietari calcula que com a mínim s'hi haurà de sumar un 30% més de poma malmesa que només es pot destinar a suc. "Per les pomes en bon estat que queden, segurament no valdrà la pena l'esforç de destriar-les a l'hora de collir-les", ha exposat el productor, que també és coordinador de fruita dolça d'Unió de Pagesos (UP) al Baix Empordà, Pere Pellicer.

"Quan preveus que un any serà molt bo en preus, te la jugues i pots començar a triar perquè si te'n surt un 10 o un 15% de bona ja compenses la despesa de mà d'obra", ha exposat Pellicer que afegeix que enguany, però, el preu és incert "no està massa clar que valgui la pena triar-la en comptes de destinar-la tota a sucs per treure's la fruita de sobre".

Ben bé al costat d'aquest camp de Gualta, Pellicer hi té una altra extensió amb la varietat Pink Lady. En aquest cas, les pomes han quedat intactes perquè el conreu està protegit amb xarxes antipedregada. "Això depèn del pressupost, perquè això val molts diners i anem posant malles a mesura que podem", ha afirmat el productor que detalla que col·locar xarxes costa uns 15.000 euros per hectàrea. "En finques velles no compensa si li queden pocs anys de producció", ha exposat.

"Es preveia una collita normal tirant a bona en nombre de quilos però són dues pedregades i això es notarà bastant tot i que les pomes de la varietat Gala ja estaven collides i el grup de vermelles i Golden també n'havíem collit una quarta part", ha conclòs Pellicer.

160 hectàrees

Segons la IGP Poma de Girona, la marca que aixopluga la poma que creix al Baix Ter, la pedregada d'ahir va afectar 160 hectàrees de camps (sobretot, a la zona compresa entre Gualta, Ullà i Fontanilles). Això no vol dir que tota la fruita que hi creixia s'hagi malmès, perquè a 90 d'aquestes hectàrees les finques tenen xarxes antipedra i, per tant, aquí la poma es va preservar.

La poma sí que s'ha vist afectada, però, a les 70 hectàrees restants que sumen les finques desprotegides de xarxes. En total, la IGP calcula que s'han perdut unes 2.500 tones de pomes, sobretot de les varietats Golden (1 milió de quilos) i Red Delicious (400.000 quilos). Precisament, aquestes dues varietats són les que aquests dies acabaven la maduració i, per tant, els temporers estaven a punt de bastar-les dels arbres.

En menor mesura, la pedregada també ha afectat varietats com la Granny Smith, la Fuji o la Pink Lady, amb pèrdues d'entre 100.000 i 250.000 quilos per a cadascuna. El president de la IGP, Venanci Grau, assegura que una calamarsada "sempre és negativa", i més quan arriba al moment àlgid de la collita.

Tot i això, però, Grau també diu que, sortosament, els danys s'han pogut minimitzar. D'una banda, perquè part de la producció ja s'havia vist tocada per l'altra pedregada (i per tant, inexorablement s'havia de destinar a fer sucs). I de l'altra, perquè les varietats més primerenques ja s'han recollit i, per tant, ja estan en càmeres.

"És una llàstima per als productors de la zona, a qui els ha tocat el rebre dues vegades", ha dit però Venanci Grau. "El que s'haurà de fer ara és collir ràpid les pomes que han quedat tocades per destinar-les a suc, perquè sinó es faran malbé", hi ha afegit.

La IGP calcula que, entre una i altra pedregada, aquest any s'ha perdut un 13% de la producció total de pomes a les comarques gironines. Al juliol la calamarsada va afectar el 10% de la producció, i la d'aquest dilluns es calcula que entre un 2 i un 3% (des del Baix Ter, aquesta campanya 2014 sortiran fins a 90.000 tones de pomes dels camps). Venanci Grau conclou que, malgrat aquestes pedregades, el subministrament al client i les comandes estan garantides.

Destrosses a l'Aeroport de Girona

La tempesta de diumenge també va tenir conseqüències a l'Aeroport de Girona situat a Vilobí d'Onyar (Selva). El fort vent va tirar a terra un arbre d'una de les rotondes d'accés com també un mur de tres metres d'alçada 200 metres de llarg ubicat entre la torre de control i un vial secundari.

Fonts de l'aeroport han explicat que la principal causa de l'esfondrament fou la pluja tot i que no es descarta un defecte de construcció. En el moment dels fets no es van haver de lamentar danys personals.


L'arbre caigut a l'accés a l'Aeroport © Robert Güell/@robertguell