El Teatre Museu Dalí celebra 40 anys i l'artista ressuscita virtualment per fer de guia

S'ha creat un muntatge audiovisual de 35 minuts

Tot i que encara hi pot haver "alguna sorpresa de darrera hora", Montse Aguer, directora del Centre d'Estudis Dalinians, ha afirmat que l'acte central de la celebració del 40è aniversari del Teatre-Museu Dalí de Figueres serà la projecció de l'audiovisual 'Teatre-Museu Dalí. Un somni teatral' el diumenge 28 de setembre. L'entrada al museu serà gratuïta i els visitants hi podran accedir entre dos quarts de deu de la nit i la una de la matinada. La visita es farà en grups de 50 persones que hi entraran a intervals de 10 minuts i tindrà una durada aproximada d'una hora, comptant que l'audiovisual es divideix en sis parts d'uns 6 minuts i que es projectarà en diferents espais del museu.

Lluís Peñuelas, secretari general de la Fundació Gala-Salvador Dalí, ha "convidat tothom" a participar en la festa d'aniversari assegurant que és "una oportunitat única i irrepetible" de conèixer el museu a través dels ulls i de la mà de Salvador Dalí. En aquest sentit, ha afegit que l'audiovisual que s?hi projectarà és "una petita exposició d'imatges sobre Dalí que normalment no es poden veure". Malgrat que la jornada de portes obertes finalitzarà a la una de la matinada, Peñuelas ha assegurat que tothom qui ho vulgui hi podrà entrar i que si cal, l'horari de tancament del museu s'ampliarà en funció de la gent que hi hagi.

Durant l'horari d'obertura normal del dia de la celebració, de nou del matí a vuit del vespre, la visita al museu serà l'habitual amb una excepcionalitat: una audició de sardanes sota la cúpula a càrrec de la cobla Bisbal Jove que interpretaran tres temes, entre ells Daliana, d'Agapit Torrent.

A banda de la jornada de portes obertes, la vigília, és a dir, el dissabte 27 de setembre, hi haurà una preestrena de l'audiovisual per a autoritats, patrons, personal del museu i socis dels Amics dels Museus Dalí.

'Teatre-Museu Dalí. Un somni teatral'

L'audiovisual es fruit de l'estreta col·laboració entre la Fundació Gala-Salvador Dalí i la productora Doc Doc Films, especialitzada en la posada en escena d'esdeveniments audiovisuals. Els continguts han estat realitzats per David Pujol amb la col·laboració de Montse Aguer que ja havien treballat plegats en el documental 'Dalí-Pitxot, l'al·legoria de la memòria', presentat el passat mes de març.

Segons Montse Aguer, l'audiovisual creat per commemorar el 40è aniversari del Teatre-Museu Dalí de Figueres és "un somni oníric per endinsar-nos en la ment de Dalí". Aguer ha recordat que en més d'una ocasió, l'artista empordanès va definir el museu, una de les seves creacions més estimades, com "un somni teatral" o com "el museu dels somnis", i que a partir d'aquesta idea han volgut recrear el món interior de Dalí.

La projecció començarà a la mateixa façana del museu amb unes imatges de Salvador Dalí saludant al públic i anunciant la creació del seu museu, que defineix com el centre espiritual d'Europa. També es veuran imatges de l'artista treballant en un espai en obres, contemplant transformant tot els espais i, finalment, a la inauguració del dia 28 de setembre de 1974.

Ja a l'interior del museu, Dalí convidarà els espectadors a endinsar-se a l'interior més íntim del seu cervell. Sota la cúpula, es mostrarà Dalí a través d'imatges d'un screen test que li va fer Andy Warhol els anys 60. Altres espais on es projectarà l'audiovisual és a la vidriera del museu, on Dalí explica que treballa fins i tot quan dorm i que les seves millors idees provenen dels somnis i al gran escenari de l'antic teatre, davant el teló que Dalí va dissenyar per al ballet Laberint, on es projectaran imatges de l'artista mentre defineix el centre de la cúpula com el lloc "on hi ha tot el nou món insospitat i al·lucinant del surrealisme".

Al pati de les Loggies es projectaran fragments de pel·lícules i programes de televisió amb Dalí com a protagonista directe o indirecte. Així, per exemple, es podran veure imatges de 'Destino', la pel·lícula de Disney animada i guionitzada parcialment per l'artista, o d''Spellbound', la pel·lícula de Hitchcock que conté una seqüència onírica basada en dissenys de Salvador Dalí. També s'hi podran veure imatges del concurs televisiu nord-americà 'What's My Line', on Dalí hi va participar.

Projecció a l'exterior del museu

A la plaça Salvador Dalí tindrà lloc la projecció del documental 'Autoportrait mou de Salvador Dalí' dirigida per Jean-Christophe Averty l'any 1966, que es podrà veure en sessió continua fins a la una de la matinada. Amb la seva projecció s'ha volgut rememorar les sessions que en vida de Dalí ja s'havien celebrat a la mateixa plaça.