Una pedregada afecta diversos municipis gironins i malmet cultius de poma

La calamarsada ha afectat varietats com la Golden o la Red Delicious que no estan protegides per xarxes

Una calamarsada ha afectat aquesta tarda diversos municipis gironins i ha malmès part de la collita de poma al Baix Ter. Les pedres, que en alguns llocs tenien la mida de pilotes de golf, han caigut a municipis de l'Alt Empordà (com Figueres o Sant Llorenç de la Muga), del Gironès (Llagostera i Cassà de la Selva) i del Baix Empordà. En aquesta darrera comarca, entre els municipis que s'han vist més afectats hi ha Gualta o Ullà. Al Baix Ter, ara s'està en plena campanya de recollida de la poma.

El president de la IGP Poma de Girona, Venanci Grau, explica que la calamarsada podria haver afectat sobretot les varietats Golden i Red Delicious, perquè no estan protegides per xarxes antipedra. Els diversos nuclis de tempesta acompanyats de calamarsada han descarregat en diferents punts de les comarques gironines entre les quatre i les cinc de la tarda. La pedregada ha afectat municipis de les comarques tant de l'Alt Empordà, com del Gironès i del Baix Empordà.

Precisament en aquesta darrera comarca, a la zona del Baix Ter, és on ara s'està en plena campanya de recollida de la poma. El sector valorarà demà més a fons els danys, a plena llum del dia, però d'entrada ja confia que l'afectació s'hagi pogut minimitzar. No només perquè la majoria de les varietats més tardanes -que encara creixen a l'arbre- ja estan protegides per xarxes, sinó també perquè, en bona part, ha plogut sobre mullat.

Com explica el president de la IGP Poma de Girona, la pedregada d'aquesta tarda ha afectat sobretot la zona de Gualta i Ullà. Precisament, aquesta zona també va patir una altra calamarsada aquest estiu (la que hi va haver el 20 de juliol passat). "En bona part, la calamarsa ha caigut allà on ja havia pedregat l'altra vegada; i això ens ha permès minimitzar els danys", ha concretat Venanci Grau.

Al costat d'això, també s'ha de tenir en compte que des de finals d'agost ja s'estan recollint les varietats més primerenques -la Golden i la Red Delicious- que són les que no estan cobertes per malles. "Amb aquestes varietats, la collita ja ha arribat al 50%, cosa que també suposarà que hi hagi menys pomes danyades", explica el president de la IGP.

Tot i que encara sigui aviat per quantificar l'afectació, Grau ja avança que tot fa preveure "que no serà important a nivell de quilos de fruita". Tot i això, fins demà al matí, quan els productors es desplacin a peu de camp per veure els cops que han patit les pomes, no se'n podrà fer la valoració definitiva.