El 14è Festival de Jazz de Girona aixeca el teló amb peces d'Adrià Puntí

S'han interpretat una desena de temes en format Big Band

La Girona Jazz Project ha aixecat el teló de la 14a edició del Festival de Jazz de Girona amb un concert únic que ha comptat amb una desena de cançons arranjades del cantautor gironí Adrià Puntí. La nit ha arrencat a ritme de 'Senyor doctor' i ha continuat amb 'Mirall Capgirat', 'Ull per ull' o 'Coralí'.

Més de 200 persones s'han reunit a l'Auditori de Girona per escoltar aquestes noves versions, amb tocs de jazz i blues, creades per a l'ocasió pels mateixos membres del grup gironí. El concert s'ha enregistrat i el guitarrista i director del festival, Francesc Ubanell, ha explicat que tenen previst gravar un disc amb aquestes peces aquesta tardor. El festival s'allargarà fins al pròxim 27 de setembre.

La nit ha arrencat amb els sons del piano, la bateria i el saxo amb el tema 'Senyor Doctor' per donar pas a un espectacle únic on s'han pogut escoltar versions 'jazzístiques' de 'Mirall Capgirat', 'Ull per ull', 'Coralí', 'Muriel', 'Setze jutges', 'Viatge d'un savi' o 'Maria', entre d'altres. Cada una de les peces - representatives de la trajectòria de Puntí- ha estat adaptada pels membres de la formació Girona Jazz Project que s'han empescat la música i els arranjaments.


Enguany, com a novetat, la formació ha preparat l'espectacle sense director. La formació va començar a treballar en aquest projecte ara fa uns mesos, abans de l'estiu, i durant tot aquest temps han anat "fent-se seva" la música d'Adrià Puntí. "Es tractava de fer-lo nostre, portar-lo dins de la big band i veure què se'ns podia ocórrer", ha explicat la cantant que ha posat veu a les noves peces, Clara Luna. Durant aquest procés, la formació ha comptat amb l'ajuda del mateix cantautor gironí.

"A mi especialment em va donar molta llibertat, només em va dir que sentís el text i que jugués molt amb els fonemes, que me'l fes meu i un cop feta la feina deixés volar la música", ha explicat Luna. I és que, segons la cantant, les cançons de Puntí són molt complexes amb diversos moments en els quals la "lletra i la música van molt lligades" i d'altres que "van per sentits totalment contraris".

El fet d'escollir Adrià Puntí tampoc va ser aleatori. "Estàvem buscant un cantautor especial i tots vam pensar en ell", ha assenyalat Luna. Pel que fa a les cançons, la formació les ha escollit seguint les preferències dels membres del grup. "Vam triar aquelles que t'enganxaven, ens enviàvem correus electrònics dient jo escullo aquesta i l'altre deia, jo aquella, va ser molt divertit", ha recordat. D'altra banda, aquest cop la formació ha treballat sense director. "Ha estat fantàstic, fa molts anys que toquem junts i molts dels membres del grup ja havien provat de fer un concert sense director, tot i això podem dir que cadascú de nosaltres ha fet una mica de director", ha explicat la vocalista.

En total, més de 200 persones s'han reunit aquesta nit de diumenge a l'Auditori de Girona en el concert inaugural de la 14a edició del Festival de Jazz de Girona que enguany espera superar el 92% d'ocupació mitjana de l'any passat. "Aquest any hem volgut apostar per la línia de la innovació i presentar projectes inèdits que no s'han vist enlloc com aquest concert inaugural que és genuïnament gironí, tant per l'autor com pels arranjadors perquè tenim un cartell molt equilibrat", ha assenyalat el guitarrista i director del festival, Francesc Ubanell. En aquest sentit, el festival d'aquest any compta amb un 50% dels concerts de pagament, tot i que l'espectacle més car només costa dotze euros.

"Animem a tothom a què vingui i pugui gaudir del màxim nombre d'espectacles", ha assenyalat. De cara a l'any vinent, per celebrar els quinze anys d'existència, el director ha explicat que tenen previst inventar-se alguna cosa per commemorar aquesta efemèride. D'altra banda, el concert d'aquest diumenge ha estat enregistrat i Ubanell ha avançat que la formació té previst començar a gravar un disc aquesta tardor amb totes les noves peces que han creat a partir de les obres de Puntí. "Esperem que pugui tirar endavant perquè comptem amb tot el suport de l'Adrià Puntí", ha explicat Ubanell.

El festival s'allargarà fins el pròxim 27 de setembre i preveu comptar amb actuacions tan destacades com les de Håkan Broström Quartet amb Joey Calderazzo & Jeff "Tain" Watts - reconeguts en àmbit internacional-, Gabacho Maroconnection - que pararan a Girona durant la seva gira per Europa-, David Mengual Slow Quartet o els Nu-Roots de David Pastor, entre molts d'altres. "La gent està activa, el festival plenament consolidat i estem motivats de cara a aquesta pròxima edició perquè des de les xarxes socials veiem que un gran nombre de persones estan interessats en el festival", ha conclòs el director.